Dostupni linkovi

Beograd: Uručena protestna nota Hrvatskoj


Ministarstvo spoljnih poslova Srbije saopćilo je danas da je uručilo protestnu notu ambasadoru Hrvatske u Beogradu Gordanu Markotiću zbog izjava hrvatskog ministra vanjskih i evropskih poslova Mira Kovača date hrvatskim medijima "u kojima se vredja i omalovažava Republika Srbija".

Ministarstvo smatra neadekvatnim da se u javnim izjavama zvaničnika Hrvatske primena Zakona Srbije opisuje rečima "povijesna perverzija", a Srbiji implicira da je "država iz koje su potekli planovi za ratove 1990-ih", navodi se u saopćenju.

U Beogradu ističu da bi uzdržavanje od takvih ocjena s hrvatske strane ubuduće doprinjelo unapređenju bilateralnih odnosa i dobrosusjedske suradnje.

Takodjer, kako se dodaje, Ministarstvo ukazuje na sve češći govor mržnje prema predstavnicima srpske manjine.

Iz Ministartva vanjskih i evropskih poslova RH stiglo je saopćenje u kojem se kaže da je to ministarstvo "pratilo dosadašnju izbornu promidžbu u Republici Srbiji, s kojom Republika Hrvatska želi imati dobrosusjedske i partnerske odnose, utemeljene na vrijednostima poštovanja ljudskog dostojanstva, slobode, demokracije, jednakosti, vladavine prava i poštovanja ljudskih prava, uključujući i prava pripadnika manjina".

XS
SM
MD
LG