Dostupni linkovi

Počuča: Nagodio sam se, ne idem u zatvor zbog Ukrajine


Radomir Počuča, april 2016.
Radomir Počuča, april 2016.

Nekadašnji portparol Protivterorističke jedinice MUP-a Srbije Radomir Počuča izjavio je da je postigao sporazum sa Tužilaštvom da bude kažnjen uslovnom kaznom zatvora zbog učešća u sukobima u Ukrajini.

Sporazumno priznanje krivice za kaznu od godinu i po dana zatvora, uslovno na četiri godine, potvrdila je medijima i portparolka tužilaštva Tatjana Sekulić. Sporazum između tužilaštva i okrivljenog treba sada da potvrdi sud. U Višem sudu kažu da presuda nije još doneta.

"Nagodba podrazumeva godinu i po dana zatvora ili četiri godine uslovno ako se ne ponovi isto delo, što nemam nameru da ponavljam", rekao je Počuča koji je učestvovao u sukobima u Ukrajini kao borac na proruskoj strani.

"Doduše, mogao bih da teram mak na konac i da idem na suđenje gde bih mogao da rizikujem kaznu od deset do 12 godina, ali gde bih mogao i da je poništim zbog zakonskog roka od deset dana koji je bio dat dobrovoljcima da se vrate nazad", dodao je Radomir Počuča.

"Možda sistem misli da me kažnjava time, meni je to u suštini priznanje", rekao je Počuča novinarima nakon što je odloženo ročište u postupku zbog ugrožavanja sigurnosti aktivistkinja i aktivista nevladine organizacije "Žene u crnom".

Dopune Krivičnog zakonika koje su usvojene 2014. godine predviđaju kaznu od šest meseci do 10 godina za one koji učestvuju u ratu ili oružanom sukobu u drugim zemljama i organizuju i vrbuju građane Srbije da to čine.

Nikola Kovačević iz Beogradskog centra za ljudska prava kaže za RSE da se na neki način ovom nagodbom možda šalje pogrešna poruka.

"Ovakva odluka pravosudnih oragana, koja još uvek nije potvrđena tako da ćemo videti šta će na kraju biti, ali u svakom slučaju ovakav sporazum na neki način šalje poruku da se takve akcije ubuduće mogu tolerisati i da se nakon takvih akata može na primer izbeći kazna zatvora, a u slučaju Počuče zaprećena kazna je bila i do 5 godina“, kaže Kovačević.

"Krivica novinara"

Počuča se u sredu prvi put pojavio pred sudom nakon povratka iz Ukrajine, gde se borio kao dobrovoljac na strani proruskih trupa zbog suđenja povodom optužbi da je pretnjama, koje je uputio preko Fejsbuka, ugrozio sigurnost "Žena u crnom".

Pretres je odložen za 19. maj, jer branilac Risto Lekić nije mogao da prisustvuje zbog unapred zakazanog drugog ročišta, a Počuča je izjavio da želi da njegov branilac prisustvuje pretresu i da neće sam se brani.

Počuča kaže da smatra da je došlo do "zloupotrebe statusa na Fejsbuku izrečenog u melanholičnoj ironiji".

"Zato što imamo zamenu vrednosti. Umesto da sam sistem štiti uspomenu na svoje borce, dozvoljava da nevladine organizacije – koje su na platnom spisku evroatlantskih struktura i onih koji nam nikad u istoriji nisu želeli dobro – pljuju po časnom imenu naših boraca koji su davali živote za ovu zemlju", rekao je Počuča.

Tvrdi da njegov status na Fejsbuku nije bio poziv ni na prebijanje ni na linč, već ironičan komentar.

"To nije poziv na linč, to su novinari formulisali tako... To je krivica novinara koji žele da budu senzacionalni i bombastični", rekao je Počuča, koji je ranije radio i kao novinar i voditelj televizije Pink.

Počuča je preko Fejsbuka pozivao navijače da nasilno spreče komemorativni skup Žena u crnom kojim su na Trgu Republike u Beogradu obeležile petnaestogodišnjicu zločina vojnih i policijskih snaga nad Albancima na Kosovu.

Staša Zajović
Staša Zajović

Koordinatorka nevladine organizacije "Žena u crnom", Staša Zajović, ocenila je da je odlaganje u sredu još jednom pokazalo nespremnost i neodgovornost države da se za više krivičnih dela vodi hitni postupak budući da su postojali svi zakonski uslovi za to.

"Ovo je jedan od načina na koji se ne samo podstiče i podržava nasilje koje se vrši nad braniocima ljudskih prava, nego pokazuje i neodgovornost države Srbije za buduća krivična dela koja se vrše nad onima koji se zalažu za mir, nenasilje, ljudska prava i demokratiju", rekla je Zajović dodajući da je ovakav način postupanja njima jasan znak da su nepoželjni u ovom društvu.

Ona je o Počučinoj izjavi da je to bio samo komentar rekla da je država odgovorna da spreči nasilje i državnih i nedržavnih aktera.

"U ovom slučaju to što je Počuča bio državni službenik ima posebnu odgovornost. On nije bio službenik bilo kog ministarstva, nego upravo onog koje je zaduženo za sprovođenje istraga i protiv nasilja i diskriminacije", kazala je Zajović.

Radomir Počuča je krajem marta uhapšen u Srbiji po poternici koja je za njim bila raspisana zbog izbegavanja suđenja, ali je ubrzo pušten da se brani sa slobode i oduzet mu je pasoš.

XS
SM
MD
LG