Dostupni linkovi

Štajnmajer pozdravio dogovor o razmeni Savčenko


Nađa Savčenko
Nađa Savčenko

Šefovi diplomatija Nemačke i Poljske, Frank-Valter Štajnmajer i Vitold Vaščikovski pozdravili su danas u Varšavi najavu da će Rusija razmeniti pilota Nađu Savčenko, osuđenu u Rusiji na zatvor i vratiti je Ukrajini.

I Vaščikovski i Štajnmajer odbili su danas da komentarišu najnovije žestoke optužbe lidera poljskih vladajućih konzervativaca iz stranke Pravo i Pravda, Jaroslava Kačinjskog u nedavnom intervjuu desničarskom nedeljniku V Sjeći da je u Poljskoj demokratiji dobro, dok Nemačka ima sa demokratijom toliko ozbiljnih problema da se može reći da je u Nemačkoj demokratija likvidirana.

Iako je bivši premijer Kačinjski sam odustao od zvanične funkcije ni predsednik Poljske ni premijerka bitne odluke ne donose bez njegovog blagoslova, što je u intervjuu i priznao, zapretivši da je to što se sam nije prihvatio funkcije premijera već vladu vodi Beata Šidlo samo eksperiment koji podleže reviziji na kraju ove godine.

Umesto komentara optužbi Kačinjskog Frank-Valter Štajnmajer istakao je da je u Varšavi u posebnom trenutku, na dan kada su pre 73 godine Jevreji u Varšavskom getu počeli herojski očajnički hrabri ustanak protiv nadmoći Hitlerovih nacista u okupiranoj Varšavi.

"Ovo je dan kada smo posebno svesni naše odgovornosti za pomirenje koje su započeli naši očevi u decenijama nakon Drugog svetskog rata, da mi nastavimo njihovo delo. Taj dan nas podseća koliko je važno da očuvamo te mostove između Poljske i Nemačke koji su već izgrađeni", kazao je šef nemačke diplomatije.

XS
SM
MD
LG