Dostupni linkovi

Sirijske vlasti spremne za vladu nacionalnog jedinstva


Mirovni pregovori o Siriji u Ženevi
Mirovni pregovori o Siriji u Ženevi

Sirijske vlasti su spremne da razmotre formiranje koalicione vlade sa opozicijom, ali neće da razgovaraju o sudbini sirijskog predsednika Bašara el Asada, izjavili su danas u Ženevi pregovarači sirijskog režima.

Sirijski ambasador pri UN Bašar el Džafari koji predvodi državnu delegaciju na indirektnim pregovorima pod okriljem UN sa opozicijom, ocenio je da je još rano razmotriti pitanje "političke tranzicije".

"Jedino možemo da razgovaramo o široj vladi nacionalnog jedinstva. Nije u našoj nadležnosti da razgovaramo o sudbini predsednika Bašara el Asada", izjavio je Džafari Frans presu.

Sirijska opozicija saopštila je u ponedeljak uveče da obustavlja "formalno" učešće u mirovnim pregovorima u Ženevi, protestujući zbog pogoršane bezbednosne situacije u Siriji.

Specijalni izaslanik UN za Siriju, Stafan de Mistura, rekao je da će nastaviti pregovore uprkos povlačenju opozicionog Visokog odbora za pregovore (HNK).

Džafari je kategorično odbacio predlog UN o formiranju tri mesta potpredsednika države koja bi izabrala opozicija, dok bi Asad imao protokolarnu funkciju šefa države.

Nova runda posrednih pregovora o okončanju petogodišnjeg rata u Siriji, u kojem je poginulo više od 270.000 ljudi, a nekoliko miliona je raseljeno, počela je 13. aprila u evropskom sedištu UN u Ženevi, pošto je prva runda u martu završena bez uspeha.

XS
SM
MD
LG