Dostupni linkovi

Kremlj: Potpuno nepoverenje između Rusije i NATO


Dmitri Peskov
Dmitri Peskov

U odnosima Rusije i NATO vlada potpuno nepoverenje koje će se teško prevazići, izjavio je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov uoči sutrašnjeg samita NATO-Rusija.

"Odnosi Rusija-NATO prolaze kroz, neko bi pomislio zaboravljenog, ali ponovo vraćenog nedostatka uzajamnog poverenja i verovatno trijumfa uzajamnog nepoverenja", rekao je Peskov.

Portparol Vladimira Putina rekao je da sutrašnji dijalog Rusija-NATO na ambasadorskom nivou u Briselu "neće biti lak, zato što je poverenje uništeno veoma brzo, a vraća se mnogo sporije i to zahteva značajno velike napore".

Peskov je rekao da je Moskva oduvek podržavala dijalog s NATO-om i izrazio zadovoljstvo što se dijalog nastavlja, prenele je ruska novinska agencija Tass.

On je ponovio da je za Rusiju neprihvatljivo vojno jačanja NATO-a na njenim granicama i da postupci Alijanse ugrožavaju ruske nacionalne interese i nacionalnu bezbednost.

"Štaviše, moramo reći da su nedavni postupci Alijanse ponovo potvrdili da NATO nije uspeo da se prilagodi modernim uslovima i zadržao je originalnu namenu - da zastraši Rusku Federaciju i da bude u sukobu s Ruskom Federacijom", rekao je Peskov.

NATO je zamrznuo saradnju s Rusijom na praktičnom nivou u aprilu 2014. posle pripajanja poluostrva Krim.

XS
SM
MD
LG