Dostupni linkovi

Sirijska opozicija pokrenula ofanzivu, otužuje UN za pristrasnost


Sirijsko opoziciono tijelo (HCN) u Ženevi 18. aprila 2016.
Sirijsko opoziciono tijelo (HCN) u Ženevi 18. aprila 2016.

Sirijski pobunjenici pokrenuli su novu ofanzivu protiv vladinih snaga u više oblasti na severozapadu Sirije, saopštili su danas aktivisti i pobunjenici.

Istovremno je oružana opozicija u Siriji optužila Ujedinjene nacije za pristrasnost u mirovnim pregovorima.

Za opzicionog koordinatora na pregovorima u Ženevi neprihvatljivo da se nastave pregovori dok sirijska vlast i njeni saveznici nastavljaju bombardovanje opzicionih položaja na terenu.

Itovremeno je u ponedjeljak, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio da bi u okviru sirijskih pregovora u Ženevi trebalo početi direktne razgovore vlade i opozicije.

Lavrov je u Moskvi negirao navode da Kremlj i Vašington iza zatvorenih vrata pregovaraju o odlasku sirijskog predsjednika Bašara Asada.

Pregovori u Ženevi koji su obnovljeni prošle nedelje, dosad su bili posredni pošto izaslanik UN naizmenično razgovara s delegacijama vlade i opozicije, ali bi obnova sukoba mogla dovesti u pitanje cijeli proces.

Pobunjeničke grupe su navele da su napadi u ruralnim delovima provincije Latakija, gde je uporište vladinih snaga, odmazda zbog kršenja primirja koje je stupilo na snagu krajem februara.

Pored operacija u delovima Latakije, pobunjenici su izveli napade i u susjednoj provinciji Hama.

Primirje dogovoreno uz posredovanje SAD i Rusije, smanjilo je nasilje širom Sirije uprkos optužbama o kršenju s obe strane. Opozicija navodi da je vlada prekršila sporazum više od 2.000 puta.

Predstavnik sirijske opozicije na pregovorima u Ženevi Muhamed al-Abud rekao je da opozicione snage imaju pravo da se brane.

XS
SM
MD
LG