Dostupni linkovi

Kosovo: Jarinje pod blokadom


Foto: Maja Fićović
Foto: Maja Fićović

Jarinje trenutno pod blokadom, saobraćaj je obustavljen, javlja dopisnica RSE sa lica mjesta.

Grupa građana iz sela Rudare kod Zvečana automobilima je krenula prema Jarinju, graničnom prelazu između Kosova i Srbije u znak protesta na najavljenu odluku zvanične Prištine da od 18. aprila neće biti dozvoljen ulazak na Kosovo osobama koje poseduju “ilegalne lične karte koje su izdale paralelne strukture Srbije na Kosovu".

Njima su se pridružili i gradonačelnici kosovskih opština na severu, kao i onih koje funkcionišu u okviru Srbije.

Srbi na severu smatraju da će ova odluka ugroziti slobodu kretanja Srba, pošto, kako je jedan od građanina za RSE rekao, većina njih ne poseduje druga dokumenta osim ona srpska.

“Stanovništvo je izuzetno zabrinuto i spontano se okupilo kako bi videli da li bi mogli mirnim protestom da ovo rešimo u našu korist. Ovim je naša sloboda kretanja u velikom meri ugrožena. Većina našeg stanovništva nema kosovska dokumenta i samim tim njihova sloboda kretanja je ugrožena. Nadam se da ova odluka neće oživeti i da ćemo moći da se normalno krećemo prema centralnoj Srbiji”, kazao je jedan od građana za RSE koji je želeo da ostane anoniman.

Još uvek nije potvrđeno da je ova odluka Pristine stupila na snagu. Pojedini građani Kosova sa severa su inače prešli danas prelaz sa srpskom ličnom kartom bez problema.

Ministarka za dijalog Edita Tahiri u petak je saopštila odluku kosovskih vlasti, dodajući da je o tome obaveštena i EU.

Ona je dodala da i nakon mnogih napora u dijaogu da prestane korišćenje takvih dokumenata još uvek postoje takvi slučajevi.

Kosovo je u decembru 2015. suspendovalo ovakvu meru kako bi se EU dala mogućnost da reši ovaj slučaj.

XS
SM
MD
LG