Dostupni linkovi

Dodik i Ivanić: Bez saglasnosti za termin referenduma o Danu RS


Milorad Dodik i Mladen Ivanić
Milorad Dodik i Mladen Ivanić

Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić i predsjednik RS Milorad Dodik usaglasili su se na sastanku u Banjaluci u nedjelju da je neophodno održati referendum o Danu RS, čije obeležavanje je Ustavni sud BiH neustavnim. Dodik i Ivanić se međutim nisu mogli uskladiti termin kada bi taj referendum bio održao.

“Očigledno je da naša politika o donošenju Zakona o Ustavnom sudu BiH ostaje ista, ali treba primijetiti da nismo uspjeli da nametnemo, odnosno da obezbijedimo da taj Prijedlog zakona koji je bio zajednički prijedlog svih političkih partija iz RS u BiH prođe ili da bude u proceduri koju smo mi očekivali. A što se tiče drugih pitanja i referenduma, mislim da postoji jedno opšte mišljenje da je referendum kao odgovor na pitanje potreban. Ja mislim i ljudi oko mene da taj referendum treba da obezbijedimo što je moguće prije, prije šestog mjeseca. Mislim da bi za ukupan razvoj situacije bilo dobro da to uradimo što je moguće prije i da to ne bi nikome moglo da napravi politički problem", rekao je Milorad Dodik.

No sa druge strane član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić ističe kako je saglasan sa time da narod u Republici Srpskoj treba da odgovori na pitanje “Da li ste za to da 9. Januar bude Dan Republike Srpske”, ali se nije mogao složiti sa Dodikovim prijedlogom termina za održavanje referenduma.

“Mislim da se referendum te vrste ne može osporiti. Ono što jeste moj stav je da bi bilo dobro da se taj referendum održi nakon izbora da bi se isključila bilo kakva manipulacija. Ostaje na političkim liderima da o tome porazgovaraju, Ja nisam govorio u ime Saveza za promjene, govorio sam kao član Predsjedništva BiH i iznosio sam svoje stavove. Vidjećemo kako će diskusija stvari tu narednih dana dovesti do kraja", rekao je Ivanić..

Još jedna od nezaobilaznih tema razgovora Dodika i Ivanića bili su mogući protesti u RS koje bi organizovala opozicija u tom BiH entitetu. Milorad Dodik je kao odgovor najavio organizovanje kontraprotesta koje bi organizovale vladajuće stranke u RS i to na isti dan kad I proteste.

“Ja mislim da opozicija u RS ima pravo da organizuje proteste i da li je vrijeme za to je na političkim liderima da odluče o tome. Očito je da se smatra da te proteste treba organizovati. Jednako tako pravo vlast ima da organizuje svoje proste, ali je moje mišljenje da nije dobro da oni budu istog dana jer mogu proizvesti sukobe među ljudima. To što se političari sukobljavaju, na neki način je normalno za demokratstki dijalog. Ja sam pozvao predsjednika da svoje proteste, odnosno da proteste koje organizuje struktura koja podržava Vladu RS organizuju samo drugog dana. To može biti dan prije ili dan poslije. Nije dobro da imamo sukobe tim povodom.” – istakao je Mladen Ivanić

Dodik sa druge strane ostaje pri tome da bi prostesti trebali biti održani isti dan, ali istovremeno je pokušao i spustiti lopticu na teren riječima da nema potrebe za bilo kakvim protestima, pozvavši opoziciju na razgovor.

“U ovom trenutku da li će biti protesta ili ne odlučuju oni koji su to prvi inicirali i ja nemam ništa protiv toga. Mi smo spremni i na jednu i na drugu varijantu i da razgovaramo o tome i da, naravno, idemo na proteste. Ja sam spreman i da snosim odgovornost za one ljude koje ja budem doveo na ulicu da će oni proteste održati mirno i potpuno tolerantno i da neće biti nikakvih problema te da će nakon toga mirno otići kući i da se ništa neće desiti. Da li je moguće to sa druge strane, ne znam, ali i tu postoje, naravno, i službe bezbjednosti. Mislim da je nepotrebno potpuno da ulazimo u tu vrstu priče. Treba da pokušamo da obezbijedimo unutrašnji dijalog po svim pitanjima. Danas je i jedna i druga grupacija na vlasti, mi u RS, oni na nivou BiH. Mnoge važne životne odluke za ljude u RS donose se i na nivou BiH. Već je dvije godine vršenja te vlasti na nivou BiH i nema nekih vidiljivih pomaka boljega kao što su oni to najavljivali.” – rekao je Dodik.

Dodik i Ivanić sastali su se nakon dužeg vremena čime su prekinuli višemjesečnu komunikaciju isključivo putem medija koja je nerijetko bila začinjena veoma teškim riječima. Zajednički stav je da sastanke treba održavati češće, te da ne bi trebalo da prođe toliko vremena da nemaju koordinaciju i komunikaciju.

XS
SM
MD
LG