Dostupni linkovi

Svetska banka spremna da prati BiH


Zgrada Svetske banke u Vašingtonu
Zgrada Svetske banke u Vašingtonu

Direktorka Svetske banke za jugoistočnu Evropu Elen Goldštajn poručila je da je Svetska banka spremna da prati BiH i da realizira dogovorene projekte onoliko brzo, koliko to može BiH.

Goldštajn je, na sastanku u Vašingtonu sa predsedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem na kojem je razgovarano o realizaciji tekućih projekata i budućoj saradnji BiH sa ovom međunarodnom finansijskom institucijom, izrazila optimizam zbog napretka koji je BiH ostvarila u protekloj godini.

Ona je naglasila da će SB i u narednom periodu nastaviti da pruža pomoć u prevazilaženju problema, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Goldštajn je istakla da je ovo prvi put da delegacija BiH ima sastanke na izuzetno visokom nivou u Svetskoj banci i Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) i da je to znak da ulazi u novu dinamičku fazu u kojoj je moguć dalji napredak na putu ka EU.

Razgovarajući o projektima koji se finansiraju sredstvima Svjetske banke, Zvizdić je zatražio od Goldštajn da novac za projekte bude realizovan u dinamici u kojoj će BiH biti spremna da ga apsorbuje.

Reč je o projektima infrastrukture, rekonstrukcije zdravstvenog sistema, javnih preduzeća i projektima posvećenim jačanju transportne i energetske infrastrukture.

Zvizdić je istakao da su u BiH svi svesni da reforme u svim sektorima nemaju alternativu i da se mora raditi na ozdravljenju celokupnog sistema da bi investicije dale rezultate.

XS
SM
MD
LG