Dostupni linkovi

Makedonija: Održani protesti u nekoliko gradova


Detalj sa protesta
Detalj sa protesta

U Skoplju su završeni opozicioni protesti, peti po redu, a za razliku od prethodnih, nije bilo paralelnog protesta pristalica makedonskog predsednika ispred sedišta opozicione SDSM.

Građani koji su i u subotu uveče izašli na ulice Skoplja kako bi protestovali zbog odluke predsednika Đorđa Ivanova da abolira političare odgovorne za aferu "Prisluškivanje" su došli ispred sedišta vladajuće VMRO-DPMNE nakon što su najpre bili ispred Sobranja i specijalnog javnog tužilaštva.

Među demonstrantima je bio i lider opozicionog SDSM-a Zoran Zaev.

Ispred makedonskog parlamenta i još nekih objekata i bili su raspoređeni pripadnici makedonske policije.

Demonstracije su održane i u Bitolju ispred opštinske zgrade. Deo demonstranata je pokušao da probije policijski kordon i na silu uđe u zgradu, ali ih je policija sprečila u tome.

Protest je prvi put održan i u Strumici, a demonstranti su nosili transparente sa napisima "Slobodni izbori - Kriminalci iza rešetaka". Demonstranti su najavili okupljanja u Strumici i narednih dana.

Komesar EU za evropsku susedsku politiku i pregovore o pridruživanju Johanes Han zatražio je u subotu od svih političkih stranaka u Makedoniji da se vrate za pregovarački sto i ostanu posvećene evroatlantskoj perspektivi te države, prenosi MIA.

"Ako ne rade zajedno, ako nisu fokusirani na održavanje fer izbora, nova vlada neće biti međunarodno prihvaćena, a kamoli priznata", rekao je Han u govoru koji je održao u "Brukings instituciji" u Vašingtonu.

Han je, upitan o stanju u Makedoniji, rekao da je razočaran poslednjim događajima u toj zemlji.

XS
SM
MD
LG