Dostupni linkovi

Pentagon: Ruski avion presreo američku letelicu iznad Baltika


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Ruski avion "su-27" presreo je na "nebezbedan i neprofesionalan" način izviđački avion američkih vazduhoplovnih snaga koji je leteo u međunarodnom vazdušnom prostoru iznad Baltičkog mora, saopštio je Pentagon.

"Američki avion je operisao u međunarodnom vazdušnom prostoru i ni u jednom trenutku nije ušao na rusku teritoriju", rekla je portparolka Pentagona Lora Sil, prenosi AFP uz podsećanje da je do tog incidenta došlo u četvrtak.

Prema njenim rečima, "to nebezbedno i neprofesionalno presretanje u vazduhu ima potencijal da nanese ozbiljnu štetu i povrede osoblju aviona, kao i da nepotrebno pojača tenzije između zemalja".

Za presretnuti američki avion, tipa RC-135, Pentagon tvrdi da je leteo na uobičajenoj ruti.

"Tokom prošle godine bilo je više incidenata u kojima su ruski vojni avioni prilazili dovoljno blizu letelicama i brodovima da bi izazvali zabrinutost zbog bezbednosti, i mi smo veoma zabrinuti zbog takvog ponašanja", saopštio je Pentagon.

Ruski avioni su protekle nedelje više puta nadleteli američki razarač "Ju-Es-Es Donald Kuk", a u utorak je došlo i do incidenta u kojem je ruski "su-24" preleteo na samo devet metara visine iznad američkog ratnog broda u "simuliranom napadačkom profilu", kako je saopštila Evropska komanda američke vojske.

Rusija poriče da je reč o bezobzirnim ili provokativnim akcijama, ali mnogi smatraju da te akcije pogoršavaju tenzije između rivalskih sila, zaključuje francuska agencija.

XS
SM
MD
LG