Dostupni linkovi

Predsednik odbora SANU: Poništiti doktorat gradonačelniku Beograda


Siniša Mali
Siniša Mali

Uprava Fakulteta organizacionih nauka (FON) trebalo bi da pokrene postupak za poništavanje doktorske disertacije gradonačelnika Beograda Siniše Malog – izjavio je za RSE Dušan Teodorović, predsednik odbora Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) za visoko obrazovanje.

"Ja, na primer, doktorat iz fizičke hemije ne mogu da razumem, zato što nisam fiziko-hemičar, a doktorat Siniše Malog uglavnom čitam kao što se čita dnevna štampa. Ali, to je drugo pitanje. Suština je sledeća, delovi doktorske disertacije su prepisani iz doktorske disertacije čoveka koji je trenutno profesor u Osmari u Eritreji, a doktorirao je 2003. godine na Univerzitetu u Groningenu u Belgiji", kaže Teodorović, te dodaje:

"Došao sam u posed te doktorske disertacije. Delovi su direktno prepisani sa engleskog jezika bez navođenja literature. To je nedopustivo i na svakom svetskom univerzitetu bi bilo poništeno."

Podsetimo, Siniša Mali odbranio je na Fakultetu organizacionih nauka u Beogradu 2013. godine doktorsku tezu pod nazivom "Kreiranje vrednosti kroz proces restrukturiranja i privatizacije – teorijske koncepcije i iskustva Srbije".

Teodorović podvlači da bi uprava FON-a, konačno trebalo da reaguje.

"Po meni fakultet koji je dao disertaciju bi trebalo nešto da učini. Na Fakultetu organizacionih nauka postoji novi dekan, zatim Naučno-nastavno veće. Oni moraju da imaju hrabrosti da kažu 'da, ovo je naš kandidat'. Nije bitno da li je to Siniša Mali, koji je gradonačelnik Beograda ili bilo ko drugi. Ja mu želim da bude gradonačelnik Beograda još 50 godina, ali je za akademsku zajednicu u pitanju kandidat koji je uradio nešto što ne sme da se uradi – prepisao je", zaključuje Dušan Teodorović.

Politika nezameranja glavni problem

Takođe, naš sagovornik iz SANU kao razlog očiglednu široku rasprostranjenost plagiranja akademskih radova vidi u prisustvu "politike nezameranja" na univerzitetima u Srbiji, odnosno na Univerzitetu u Beogradu.

Siniša Mali bez komentara

Mali bez komentara

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali nije želeo da komentariše mišljenje predsednika Odbora SANU za visoko obrazovanje Dušana Teodorovića da je doktorska disertacija Siniše Malog "strašan plagijat".

"Nemam nikakav komentar, on ima svoje mišljenje. Pretpostavljam, da je juče vodio utakmicu Crvena zvezda - CSKA drugačije bi organizovao poslednji napad Crvene zvezde", rekao je Mali novinarima, nakon postavljanja kamena temeljca za kulu projekta "Beograd na vodi".

Mali je rekao i da "ako se neko bavi takvim stvarima slučajno u poslednjoj nedelji kampanje iz nekog razloga, onda je to je njegov problem".

"Tu nisu samo u pitanju plagijati u doktorskim disertacijama, nego i izbori u zvanja. Često neko dobije nazasluženo zvanje, unapredi se u redovnog ili vanrednog profesora, iako to ne zaslužuje. Mislim da je glavni problem način na koji funkcionišu srpski univerziteti", navodi Teodorović.

"Naime, u razvijenim zemljama izbori u zvanja se obavljaju na predlog kolega sa drugih univerziteta koji anonimno ocenjuju i rade evaluaciju nečijeg rada, a ovde evaluaciju rade kolege sa kojima se na dnevnom nivou pije kafa. To je vrlo specifična atmosfera", konstatuje naš sagovornik.

Da li se SANU oglasila prekasno? To pitanje je, možda, ključno s obzirom da se u javnosti dugo govori i dokazuje da je plagiranje akademskih radova dobilo takav obim, da ta činjenica diskredituje sve one koji se naučnom radu ozbiljno posvećuju.

"SANU je skup pojedinaca i ona ne funkcioniše kao centralni komitet. SANU ima svoje odbore. Ja sam predsednik novoformiranog odbora koji se bavi pitanjima visokog obrazovanja. Mi, članovi tog odbora, smo rešili da se ozbiljnije bavimo problemima visokog obrazovanja, bez ulaženja u dnevnu politiku da ukažemo i rasvetlimo dobre i loše strane visokog obrazovanja u Srbiji. Smatrali smo da je najbolja forma držanje okruglih stolova gde ćemo javno da kažemo šta mislimo o nekim pojavama", ističe Dušan Teodorović, te zaključuje:

"Šta će institucije i država sa tim da urade, to je pitanje za njih. Tu staje mogućnost da mi nešto operativno uradimo, ali ćemo svakako da nastavimo da se bavimo ovim problemom. Jednostavno smo rešili da to radimo, ne pitajući nikoga."

XS
SM
MD
LG