Dostupni linkovi

Sirija: IDIL zauzeo nekoliko sela u blizini turske granice


Sirijska pokrajina Alepo je poprište sve oštrijih borbi na nekoliko frontova, koji prijete krhkom primirju koje dogovaraju Rusija i Sjedinjene Američke Države i koje se globalno poštuje od 27. februara.

One mogu utjecati na novi krug indirektnih pregovora u pogledu političkog rješavanja koji se održavaju u Ženevi pod okriljem UN-a.

“Oštre borbe bjesne između pobunjenika i IDIL-a nakon napredovanja džihadista koji su preuzeli kontrolu nad šest sela u blizini turske granice”, saopćio je u četvrtak Sirijski opservatorij za ljudska prava (OSDH), koji raspolaže velikom mrežom obavještajaca širom Sirije.

Najveće od ovih sela je Hivar Kalis, jedan kilometar južno od granice, naglasio je direktor OSDH-a Rami Abdel Rahman.

U međuvremenu, zračni napadi koje je najvjerovatnije izvodila međunarodna koalicija, predvođena Sjedinjenim Amričkim Državama su gađali položaje IDIL-a u sektoru.

U toku posljednjih sedmica, borbe su se intenzivirale između IDIL-a i pobunjenika oko pograničnog pojasa, koji obje strane koriste za snabdijevanje gorivom.

Pobunjenici su zabilježili značajno napredovanje na terenu u odnosu na IDIL prije nego što su potisnuti u strateško mjesto Al-Rai, na ruti snabdijevanja gorivom koja vodi u Tursku.

Pobunjenici, s druge strane sa sa svojim saveznicima Front al-Nosra (sirijski ogranak Al-Kaide) vode borbe protiv vojske i prorežimskih snaga južno od Alepa, prema OSDH-u.

XS
SM
MD
LG