Dostupni linkovi

Putin: Tursku smatramo prijateljem, problem pojedini političari


Vladimir Putin
Vladimir Putin

Rusija Ankaru smatra prijateljem, ali ima problem s pojednim turskim političarima, rekao je danas ruski predsednik Vladimir Putin, navodeći da tursko rukovodstvo sarađuje s radikalnim grupama, umesto da se protiv njih bori.

"Tursku smatramo našim prijateljem. Imamo problem sa nekolicinom političara čije ponašanje smatramo neadekvatnim", kazao je Putin, odgovarajući na pitanja sunarodnika u emisiji "Direktna linija" na ruskom Kanalu 1.

Komentarišući situaciju u Siriji, Putin je rekao da Sirijci moraju da usvoje novi ustav i pokrenu političke razgovore.

Rusija čini sve da se situacija u Siriji ne pogorša, naglasio je Putin.

Predsednik Putin smatra da "Sjedinjene Države moraju da odustanu od svojih imperijalističkih ambicija" i da moraju da tretiraju Rusiju kao ravnopravnog partnera.

Putin je rekao da "Vašington mora da nauči da poštuje legitimne interese Rusije i sarađuje sa Moskvom kao ravnopravnim partnerom".

Odnosi Rusije i Amerike su zategnuti zbog ukrajinske krize, neslaganja oko Sirije i mnogim drugim pitanjima, naveo je AP.

Putin je odao priznanje svom američkom kolegi Baraku Obami zato što je priznao svoju pogrešnu odluku po pitanju Libije.

"Pre svega, ta činjenica ponovo potvđuje da je aktuelni predsednik SAD pristojna osoba. Ono što je moj kolega imao hrabrosti da da takvu izjavu. Ne može svako da uradi tako nešto", rekao je predsednik Rusije i dodao da je to pokazatelj snažne ličnosti.

Obama je 11. aprila izjavio kako smatra da je najveća greška, koju je napravio tokom svog mandata neuspeh u planiranju nakon svrgavanja s vlasti libijskog predsednika Moamera Gadafija 2011.

Situacija u ruskoj ekonomiji nije rešena i vlada očekuje manji pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) u ovoj godini, izjavio jePutin.

Rezervni fondovi Rusije su dovoljni za još četiri godine, ali će situacija početi da se poboljšava iduće godine, izjavio je Putin.

On smatra da su autori “Panamskih dokumenata”, kako je istakao, “bacili ljudima prašinu u oči i pucali u prazno. Putin je kazao da prema stilu i pomenutim činjenicama, autori nisu nikoga optužili. On je dodao da se radi o provokaciji, dodajući da iza nemačkog “Zidojče cajtunga”, koji je prvi objavio ovu priču, stoji američka banka Goldman Saks.

On je međutim potvrdio je da je tačno ono što se navodi u “Panamskim dolumentima”, kada se radi o Rusima.

AFP navodi da su dokumenta pokazala da su Putinovi prijatelji, posebno violončelista Sergej Roldugin, "tajno prebacili čak dve milijarde dolara preko banaka i'sivih' preduzeća".

Kada se radi o njegovom prijatelju, violončelisti Sergeju Rolduginu, Putin je insistirao na tome da on troši sav novac na skupe muzičke instrumenata i da nije korumpiran.

Ruski predsednik počeo je da odgovara na telefonska pitanja svojih sunarodnika, među kojima ove godine preovlađuju ona vezana za poskupljenje robe široke potrošnje i stanje puteva, a aktuelna tema je i spoljna politika.

Kremlj je razmotrio više od milion pitanja Rusa širom zemlje, od kojih će neka dobiti odgovor putem "Direktne linije" sa Putinom, koja se organizuje 14. godinu zaredom, a koja predsedniku omogućuje da proceni kakvo je raspoloženje u zemlji i objasni kako spoljnu, tako i domaću politiku, prenosi AP.

XS
SM
MD
LG