Dostupni linkovi

Turska odbacila izveštaj EP o napretku


Zastave EU i Turske
Zastave EU i Turske

Turska odbacuje izveštaj Evropskog parlamenta o napretku, izjavio je danas turski ministar za evropske poslove Volkan Bozkir, navodeći citat iz izveštaja u kojem se govori o spornom masakru Jermena iz 1915. godine.

"Nažalost, i ove godine izveštaj EP o Turskoj sadrži istu referencu. Ti izrazi, uprkos našim naporima i upozorenjima, nisu izbačeni iz izveštaja", rekao je Bozkir na konferenciji za štampu u Beču, a preneo je Rojters.

"Zato ćemo taj izveštaj smatrati nevažećim, a nas stalni predstavnik će ga poslati natrag Evropskom parlamentu", rekao je on.

Turska priznaje da su u sukobima sa vojnicima Otomanskog carstva između 1915. i 1923. stradali mnogi Jermeni, ali negira da su ubijene na stotine hiljada pripadnika te nacionalne manjine i da se radi o genocidu.

EP je u izveštaju o Turskoj danas takođe poslao oštro upozorenje tom kandidatu za članstvo u EU, optužujući tursku vladu za "nazadovanje u demokratiji i vladavini prava".

EP je u rezoluciji naveo da je "duboko zabrinut" da Ankara krši uslove potrebne za pridruživanje Evropskoj uniji "nepoštovanjem demokratije i vladavine prava unutar Turske".

Ubrzavanje procesa kandidature Turske za članstvo u EU je bilo ključno obećanje u pregovorima u kojima je Ankara obećala učešće u zaustavljanju velikog protoka migranata ka Evropi.

Rezolucija nije obavezujuća, a usvojena je sa 375 glasa "za" i 177 glasova protiv.

XS
SM
MD
LG