Dostupni linkovi

Devenport: EK očekuje odgovore oko smederevske železare


Železara u Smederevu
Železara u Smederevu

Evropska komisija je postavila pitanja u vezi sa prodajom Železare Smederevo i očekuje odgovore od vlasti u Srbiji, izjavio je danas šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Devenport.

On je kazao da u Briselu bilo diskusije proteklih dana na temu smederevske Želežare.

Prema njegovim rečima, delegacija Srbije je predstavila svoje planove za Železaru, a predstavnici Evropske komisije su postavili određena pitanja u vezi sa tim.

"Očekivali bismo da dobijemo konkretnije odgovore na pitanja", poručio je Devenport.

On je precizirao da se radi o državnoj pomoći, i izrazio uverenje da će biti još kontakata sa predstavnicima Srbije u vezi sa tom temom.

Vlada Srbije je 5. aprila prihvatila ponudu kineske firme Hestil za kupovinu Železare za 46 miliona evra, a potpisivanje ugovora se očekuje u ponedeljak, 18. aprila, ako se EU saglasi s tom transakcijom.

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je da će Vlada Srbije s kineskom kompanijom Hestil, budućim vlasnikom Železare Smederevo, morati da se bori da Evropska unija odobri nivo proizvodnje koji će toj fabrici omogućiti da posluje punim kapacitetom.

Hestil je najavio da će proizvodnju u Železari povećati na 2,1 milion tona godišnje, a za Srbiju bi, kako je Vučić rekao u intervjuu za beogradski nedeljnik NIN, bilo "fenomenalno da novi vlasnici Železare prošire kapacitet na 3,5 miliona tona".

"Drugima je to problem, jer strahuju da će Smederevo s novim vlasnicima i cenom i kvalitetom pobediti Košice i mnoge druge čeličane iz EU. Evropa se nije plašila srpske čeličane, ali se i te kako plaši kineske", istakao je Vučić.

XS
SM
MD
LG