Dostupni linkovi

EK angažovana na otvaranju poglavlja sa Srbijom


Sedište EU
Sedište EU

Predstavnici Evropske komisije danas su saopštili da Komisija u Briselu očekuje i angažovana je na što bržem otvaranju ključnih poglavlja u pregovorima o članstvu sa Srbijom, ali da, po pravilu, ne komentariše medijske izveštaje, pa ni informaciju da je Brisel odbacio primedbe Hrvatske na univerzalnu nadležnost srpskog pravosuđa za ratne zločine.

Na pitanje da li može da potvrdi da je Komisija u jednom "non-paperu", nezvaničnom internom dokumentu, koji je objavio današnji hrvatski Jutarnji list, još ranije predočila vlastima u Zagrebu da međunarodno pravo ne sprečava bilo koju državu da svoju pravnu nadležnost proširi i "univerzalnom jurisdikcijom", portparolka u EK Maja Kocijančič je rekla da "EK nikad ne komentariše medijske izveštaje".

Kocijančič je, međutim, podvukla da se očekuje "otvaranje poglavlja 23 i 24 koja pokrivaju ključne reforme".

Ona je dodala da se "nastavljaju rasprave i pripreme za otvaranje tih poglavlja uz podršku Evropske komisije i da je EK spremna da učini dalje korake, čim se postigne tražena jednoglasnost među članicama EU.

Na pitanje da li je EK odbacila primedbe Hrvatske da srpski zakon poseže u njen suverenitet, portparolka u EK je uzvratila da je za otvaranje poglavlja potrebna jednoglasnost članica EU."Ali Evropska komisija je aktivno delovala u pripremi za otvaranje ovih poglavlja i biće i dalje tome delatno posvećena", dodala je.

Upitana da li je Hrvatska, kad je potpisala sporazum s državama EU o ulasku u članstvo izričito naglasila da neće sprečavati ulazak u članstvo drugih zemalja i postavljati prepreke Beogradu, Maja Kocijančič je uzvratila da je sporazum o članstvu Hrvatske u EU "zakonski obavezujući dokument" .

Ona je podvukla da su "u sklopu Zapadnog Balkana načela kojima se rukovodi ceo postupak regionalna saradnja, dobri susedski odnosi i pomirenje i da je to i dalje na snazi".

XS
SM
MD
LG