Dostupni linkovi

Han pozvao na uzdržavanje od nasilja u Makedoniji


Tvit Johanesa Hana
Tvit Johanesa Hana

Evropski komesar za proširenje Johanes Han pozvao je sinoć, posle protesta u Skoplju, pozvao makedonske političke partije i građane da se uzdrže od nasilja, naglašavajući da se kriza može rešiti samo političkim sredstvima.

Han je na Tviteru objavio da je odgovornost političkih partija da se vrate za pregovarački sto.

U protestima koji su drugu noć zaredom održani u Skoplju uhapšeno je 12 osoba, a jedan novinar je povređen, saopštila je policija.

Demolirana je kancelarija predsednika Đorđa Ivanova.

Situacija je eskalirala kada je nekoliko desetina mladića bukvalno demoliralo Predsedništvo, izbacili su nameštaj i spalili sve na ulici, a potom jeintervenisala policija i privedeno je desetak ljudi.

Građani su jajima i kamenjem zasuli zgradu Predsedništva i zapalili sliku predsednika Ivanova.

Građani Skoplja izražavaju revolt zbog odluke Ivanova da pomiluje odgovorne za aferu "prisluškivanje".

Odlukom o aboliciji odgovornih za aferu "prisluškivanje", Ivanov je pomilovao bez sprovođenja postupka, između ostalog, bivšeg premijera i lidera najuticajnije vladajuće partije VMRO-DPMNE Nikolu Gruevskog, bivšeg šefa tajne službe Sašu Mijalkova i ministarku poicije Gordanu Jankulovsku.

U aferi "prisluškivanje", koja je trajala gotovo godinu dana, a koju je pokrenuo lider najuticajnije opozicione SDSM Zaev objavljeno je više desetina video i audio zapisa koji govore o tome da je vlada Gruevskog, tokom devet godina vladavine, prisluškivala više od 20.000 ljudi - političara, akademika, novinara, pa čak i sveštenika.

XS
SM
MD
LG