Dostupni linkovi

Erdogan - Izetbegović: Odlučna borba protiv terorizma


Bakir Izetbegović i Redžep Tajip Erdogan, u Istanbulu 13. aprila 2016.
Bakir Izetbegović i Redžep Tajip Erdogan, u Istanbulu 13. aprila 2016.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan izrazili su danas u Istanbulu zajedničko opredjeljenje dvije zemlje za odlučnu borbu protiv terorizma i nasilnog ekstremizma, te potvrdili spremnost za nastavak najtješnje bezbjednosne saradnje.

Iz Predsjedništva BiH saopšteno je da su Izetbegović i Erdogan, uoči samita Organizacije islamske saradnje, podijelili i zabrinutost zbog stanja u dijelovima islamskog svijeta, konstatujući da se muslimanski svijet suočava sa ozbiljnim izazovima, od kojih su najistaknutiji terorizam, sektaško nasilje i oružani sukobi.

Zajednički stav je da su jedinstvo i solidarnost među muslimanskim zemljama neophodni za rješavanje ovih izazova.

U tom smislu, sagovornici su izrazili nadu da će oni biti rješavani koordinisanim djelovanjem ujedinjenog islamskog zajedništva, te očekivanje da će sutrašnji samit biti korak upravo u tom pravcu, kao samit ujedinjavanja i jedinstva.

Teme razgovora bile su i pogoršana bezbjednosna situacija na Bliskom istoku, složena situacija u Siriji, kao i aktuelni odnosi Turske sa EU, u kontekstu izbjegličke krize i milionskih migracija.

Izetbegović je izrazio najiskrenije saučešće povodom učestalih gubitaka života građana Turske u terorističkim napadima i solidarnost s građanima Turske

XS
SM
MD
LG