Dostupni linkovi

Tužiteljstvo BiH pozdravlja odluku o izručenju Šušnjara


Insert iz dokumentarca "Zločin u Tribunalu: Visegrad"
Insert iz dokumentarca "Zločin u Tribunalu: Visegrad"

Sud u Parizu, je u srijedu, 13.aprila, nakon višemjesečne pravne procedure, donio je odluku da se osumnjičeni Radomir Šušnjar zv. „Lalco“, rođen 1955. godine, izruči pravosuđu Bosne i Hercegovine, gdje će mu se suditi za ratne zločine protiv civilnog stanovništva na području Višegrada.

Ovo izručenje je još jedna potvrda dobre saradnje pravosuđa BiH i Francuske i dokaz da se osumnjičeni za ratne zločine ne mogu nekažnjeno skrivati diljem svijeta, saopštilo je ovim povodom BiH Tužiteljstvo.

Tužiteljstvo BiH, zajedno sa partnerskim institucijama u BiH i Republici Francuskoj, realizovalo je intenzivne aktivnosti da se ovaj osumnjičeni, koji se više godina skrivao u Francuskoj, izruči pravosuđu Bosne i Hercegovine.

Radomir Šušnjar, pod istragom je Tužiteljstva BiH i osumnjičen je da je u Višegradu, u proljeće 1992. godine, sudjelovao u zločinu poznatom u javnosti kao „živa lomača“, kada je u jednoj kući u Pionirskoj ulici, sredinom mjeseca juna '92. godine, prisilno dovedeno i zatvoreno, pa nakon toga živo zapaljeno oko 60 civila bošnjačke nacionalnosti uključujući žene i djecu, a samo nekoliko žrtava uspjelo je preživjeti spaljivanje.

Tužiteljstvo BiH i policijske i sigurnosne agencije, prikupili su dokaze da je osumnjičeni Šušnjar, sa drugim osobama, izravno i osobno sudjelovao u ovom zločinu, da je dovodio žrtve i nasilno ih zatvarao u kući, nakon čega su žrtve zapaljene a nakon toga su vojnici pucali na žrtve koje su pokušavale pobjeći.

Tužiteljstvo BiH i glavni tužitelj su u proteklim mjesecima poduzeli intenzivne pravosudne i diplomatske napore, kako bi se realizovalo izručenje Šušnjara Bosni i Hercegovini i njegovo procesuiranje pred pravosuđem BiH.

XS
SM
MD
LG