Dostupni linkovi

O članstvu Kosova: Delegacije FIFA i UEFA u Prištini


Delegacije FIFA-e i UEFA-e na sastanku sa Hašimom Tačijem, 13. april 2016.
Delegacije FIFA-e i UEFA-e na sastanku sa Hašimom Tačijem, 13. april 2016.

Na Kosovu boravi zajednička ad hoc komisija Međunarodne federacije fudbalske asocijacije (FIFA) i Unije evropskih fudbalskih asocijacija (UEFA) koja sprovodi inspekcijsku posetu uoči donošenja konačne odluke o članstvu Kosova u te organizacije.

Iz Međunarodne federacije su prethodno saopštili da Fudbalski savez Kosova može postati deo te federacije samo ukoliko se prethodno učlani u UEFA-i. O tome će se odlučivati na zakazanom Kongresu UEFA-e u Budimpešti 3. maja.

Ukoliko se Fudbalski savez Kosova tog dana primi, onda će se za članstvo Kosova u FIFA-i glasati na Kongresu u Meksiko Sitiju, 13. maja.

Generalni sekretar Fudbalskog saveza Kosova, Erol Saljihu, kazao je u sredu da ova komisija ima izvršna ovlašćenja, te da će nakon posete Kosova direktno obavestiti kongrese dveju organizacija o rezultatima na Kosovu.

"Došli su kako bi iz prve ruke utvrdili koliko je realna naša aplikacija. Mogu vam slobodno reći da su rekli da je aplikacija odlična i realna, i iz tog razloga smo ugovorili i sastanke sa visokim rukovodiocima, premijerom i ministrom za sport kako bi im stavili do znanja da je trenutna sportska infrastruktura najveći kamen spoticanja Fudbalskog saveza Kosova", rekao je Saljihu, te dodao:

"Zato ćemo tražiti pomoć naročito za dva stadiona na kojima se trenutno radi, a posebno je važna i propratna infrastruktura nacionalnog stadiona, jer je to neophodan uslov za sve."

S ovom komisijom sastao se i predsednik Kosova, Hašim Tači, te je tim povodom naglasio da Kosovo zaslužuje da se ubrzo učlani u velike porodice evropskog i svetskog fudbala.

"Imamo talente u čitavom svetu koji jedva čekaju da brane boje Kosova", rekao je Tači, prenose iz Predsedništva Kosova.

Navijači fudbalske reprezentacije Kosova, arhivska fotografija
Navijači fudbalske reprezentacije Kosova, arhivska fotografija

Predsednik Fudbalskog saveza Kosova, Fadilj Vokri, u izjavi za RSE navodi da postoje dobri nagoveštaji da se Kosovo primi u Evropsku fudbalsku organizaciju.

Vokri dodaje i da je Izvršni odbor ove organizacije prevazišao zakonsku barijeru da zemlja koja se prijavi za članstvo mora bude članica Ujedinenih nacija.

"Na kongresu će se glasati i nama je potrebna obična većina. Od 54 glasa potrebno je 28. Nadam se da ćemo to postići jer smo na tome radili godinama, a naročito poslednje dve", Fadilj Vokri.

U svakom slučaju, Vokri dodaje, ukoliko Kosovo uspe da dobije dovoljan broj glasova, to će onda znatno olakšati članstvo u Međunarodnu fudbalsku asocijaciju (FIFA), čiji statut ne predviđa članstvo u UN.

Predsednik Kosovskog olimpijskog komiteta, Besim Hasani, kaže da bi bio paradoks ukoliko Kosovo ne uspe na ovom putu.

"Priznanje Kosovskog olimpijskog komiteta od onog međunarodnog, između ostalog, podrazumeva da se svaki sportista sa Kosova ima pravo da učestvuje na kvalifikacijama za Olimpijske igre. U tom smislu, to pravo imaju i fudbaleri. Članstvom Fubalskog saveza Kosova, pitanje internacionalizacije kosovskog sporta bi se privelo kraju, a uzimajući u obzir postojeće aktivne federacije na Kosovu", kazao je Hasani.

FIFA je u januaru 2014. dozvolila Kosovu da igra prijateljske utakmice, ali uz nekoliko ograničenja.

Prva takva utakmica odigrana je 5. marta iste godine sa Haitijem, i od tada, odigrane su i niz drugih utakmica.

XS
SM
MD
LG