Dostupni linkovi

Rousseff izgubila podršku još jedne stranke


Dilma Rousseff
Dilma Rousseff

Još jedan koalicijski partner brazilske predsjednice Dilme Rousseff objavio je da napušta koaliciju, nanoseći dodatni udarac njenim naporima da izbjegne glasanje o opozivu.

Napredna stranka (PP) saopćila je da će većina od njenih 47 poslanika glasati za smjenu Rousseff.

Prošlog je mjeseca PMDB, najveća stranka u brazilskoj vladajućoj koaliciji, također glasala protiv ostanka u savezu.

Rousseff, koja se suočava s glasanjem o opozivu u Donjem domu parlamenta u nedjelju, tvrdi da njeni protivnici "kuju državni udar".

Oni tvrde da je ona manipulirala računima kako bi prikrila brazilski rastući budžetski deficit uoči predizborne kampanje prije dvije godine. Ona to negira a njene pristalice tvrde da ti navodi ne predstavljaju validnu osnovu za glasanje o opozivu.

PP je četvrta po veličini stranka u Donjem domu parlamenta koji broji 513 poslanika, ali nije jasno kako bi njeno napuštanje vladajuće koalicije moglo uticati na nedjeljno glasanje.

Dvotrećinska većina, ili 342 poslanika, potrebna je da se odluka o opozivu proslijedi na glasanje Senatu - Gornjem domu parlamenta.

Nedavna anketa, prije objave PP-a, pokazala je da 300 poslanika podržava glasanje o smjeni i 125 se protivi, ostavljajući 88 poslanika još neodlučnih oko izjašnjavanja, prenosi BBC.

XS
SM
MD
LG