Dostupni linkovi

EU želi da kompanije prijave gde plaćaju porez


Evropska unija želi da hiljade multinacionalnih kompanija prijave u kojoj zemlji zaradjuju novac i gde plaćaju poreze, u nastojanju da zatvore rupe u zakonima i bekstvo u poreske rajeve.

Reagujući na ogorčenost javnosti zbog toga što neke od najpoznatijih svetskih kompanija izbegavaju poreze i posle otkrića ofšor računa bogatih i poznatih u najnovijoj aferi oko "Panamskih dokumenata" evropski komesar za poreze Džonatan Hil rekao je da želi da osigura da su porezi plaćeni tamo gde se ostvaruje dobit.

On je danas predstavio predlog prema kome bi kompanije koje imaju više od 750 miliona evra globalnih prihoda i koje posluju u 28-očlanoj EU objavljivale koliko poreza plaćaju svakoj zemlji članici i koliko plaćaju u poslovanju van EU.

Evropska komisija je navela da bi se ovi propisi odnosili na oko 6.000 kompanija, ali socijalistički evroposlanici smatraju da bi pogodilo manje od 2.000 firmi.

EU procenjuje da gubi do 80 milijardi dolara u prihodima svake godine zbog izbegavanja poreza.

"Upotrebom komplikovanih poreskih aranžmana neke multinacionalne kompanije mogu da plate trećinu manje poreza" nego lokalne kompanije koje rade samo unutar nacionalnih granica, rekao je Hil.

Protekle godine postalo je takodje jasno da neke kompanije koje rade unutar EU mogu medju zemljama u samoj Uniji da nadju povoljan poreski aranžman.

XS
SM
MD
LG