Dostupni linkovi

Slovački ekstremisti poslali patrole u vozove da štite gradjane


Marijan Kotleba
Marijan Kotleba

Slovački ekstremisti iz parlamentarne desničarske Narodne stranke naša Slovačka (LSNS) Marijana Kotlebe od ponedeljka patroliraju u vozovima da zaštite gradjane, kada to navodno policija nije u stanju, a Kotleba je saopštio da je to prvi korak ka osnivanju paravojnih domobranskih jedinica.

"Država nije u stanju da zaštiti pristojne ljude. Dok se to ne promeni, moraćemo da se angažujemo", objasnio je medijima Kotleba zašto je angažovao snagatore iz redova aktivista i pristalica svoje stranke da u patrolama po trojica obezbedjuju vozove.

Neposredni povod je nedavni slučaj kada je prošle sedmice 17-godišnji slovački tinejdžer napao 21-godišnju Slovakinju u vozu, gušio je i udarao pesnicom u lice zato što nije htela doborovoljno da mu da mobilni telefon i novac.

Kotleba je iskoristio to što su predsednik Regiona Banske Bistrice i regionalne vlasti zatražile od Slovačkih železnica spisak vozova u kojima se najčešće dešavaju napadi i kradje.

Kotlebine patrole plaćaju karte kao i svi putnici, ali umesto da sede u kupeu šetaju se po vozu i spremni su da intervenišu, onemoguće napadače i sačekaju da ih predaju policiji.

Iako Kotleba u programu stranke ima domobranske dobrovoljačke jedinice, slovački zakoni zabranjuju osnivanje vojnih ili poluvojnih jedinica koje bi bile zamena za državne službe - armije i policije.

Kotleba, još kao vodja zabranjenog ekstremističkog neonacističkog Slovačkog zajedništva, ali i danas kada je njegova stranka na parlamentarnim izborima početkom marta osvojila osam odsto glasova a ekstremisti prvi put u istoriji ušli u slovački parlament, ne krije da je njegov uzor fašistička marionetska Nezavisna Slovačka Država, slovački pandan ratnoj fašističkoj Nezavisnoj državi Hrvatskoj Ante Pavelića.

XS
SM
MD
LG