Dostupni linkovi

Vučić: Presuda Karadžiću bez posledica po RS


Radovan Karadžić u sudnici Haškog tribunala
Radovan Karadžić u sudnici Haškog tribunala

Premijer Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da u presudi prvom predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću pred Haškim tribunalom nema nikakve osnove za pravne i političke posledice po Republiku Srpsku.

"Trudio sam se da ničim ne uvredim BiH. Ne znam čime je (Bakir) Izetbegović mogao da bude uvredjen presudom Karadžiću. Mogao sam da budem uvredjen ja ili Milorad Dodik, ali nije mogao da bude Bakir uvredjen. Na sve to Srbija je reagovala mirno, trpeljivo, strpljivo, racionalno", kazao je Vučić za sarajevsku OBN televiziju.

On je ponovio da Srbija po Dejtonskom sporazumu ima pravo i obavezu da brine o Srbima u Republici Srpskoj (RS), zbog čega je "pomalo netačna" izjava bošnjačkog člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića da on "ne treba da brine za Srbe u RS".

Radovan Karadžić je 24. marta 2016. godine pred Haškim tribunalom osuđen na 40 godina zatvora.

Pretresno veće Karadžića je osudilo za genocid, progon kao zločin protiv čovečnosti, istrebljenje kao zločin protiv čovečnosti, ubistvo kao zločin protiv čovečnosti, ubistvo kao kršenje zakona ili običaja ratovanja, deportacije kao zločin protiv čovečnosti, nehumana djela, prisilno premeštanje kao zločin protiv čovečnosti, širenje terora kao kršenje zakona ili običaja ratovanja, protivpravni napadi na civile, te kršenje zakona ili običaja ratovanja i uzimanje talaca kao kršenje zakona ili običaja ratovanja.

XS
SM
MD
LG