Dostupni linkovi

logo-print

Bivši potpredsednik Međunarodne fudbalske federacije (Fifa) Alfredo Havit priznao je danas da je primio mito prilikom prodaje marketinških prava za odredjena takmičenja.

Havit je pred okružnim sudom u Bruklinu priznao da je primio stotine hiljada dolara mita u vezi sa prodajom marketinških prava.

On je izašao iz zatvora uz kauciju, a sledeći put će se pojaviti pred sudom u oktobru. Havitu će biti oduzeto 950.000 dolara.

Havit je rekao sudiji da se udružio sa ostalima da kompanije na Floridi i Argentini dobiju marketinška prava u zamenu za mito uplaćen na bankovne račune koje su on i njegova porodica kontrolisali u Panami i Hondurasu.

"Znao sam da je pogrešno da primim tolike isplate", rekao je Havit.

On je priznao krivicu u slučaju kojim je obuhvaćeno više od 40 osoba širom sveta.

Tužilaštvo je saopštilo da su fudbalski čelnici u poslednjih 25 godina uzeli stotine miliona dolara u sklopu nelegalnih isplata.

Havit, advokat iz Hondurasa, je od juna do 3. decembra prošle godine bio predsednik Fudbalskog saveza Severne i Centralne Amerike i Kariba (CONCACAF). On je početkom godine iz Švajcarske izručen SAD.

Bivši predsednik Hondurasa Rafael Kaljehas, koji je bio i član Fifinog komiteta za televiziju i marketing, je prošlog meseca priznao krivicu za reketiranje prilikom prodaje televizijskih i marketinških prava za Svetska prvenstva 2014, 2018. i 2022. godine.

XS
SM
MD
LG