Dostupni linkovi

Hrvatska manjina: U Srbiji vlada antihrvatsko raspoloženje


Poslije odluke Hrvatske da ne da suglasnost otvaranju poglavlja 23 u pregovorima Srbije s EU, u Srbiji je naglo poraslo antihrvatsko raspoloženje, navode u ponedjeljak čelnici hrvatske manjine i ističu da će se to nepovoljno odraziti na izlaznost pripadnika hrvatske manjine na izbore i potporu stranci koja ih zastupa na političkoj sceni Srbije.

„U Srbiji je zavladala prava antihrvatska histerija. Očigledno je da se radi o koordiniranoj akciji u kojoj sudjeluju vodeće i minorne srbijanske stranke, mediji, pojedine organizacije, ali i neke nepostojeće hrvatske udruge“, naveo je u izjavi za hrvatske medije u Vojvodini predsjednik Hrvatskog nacionalnoga vijeća (HNV) Slaven Bačić.

Dodao je kako se na hrvatsku manjinu i njezino vodstvo na taj način „vrši pritisak da oni izvrše pritisak na Hrvatsku kako bi ona dala zeleno svjetlo europskom putu Srbije“.

Bačić navodi kako je ozračje napetosti dovelo do tenzija u Srijemu, gdje su pojedini pripadnici hrvatske zajednice doživjeli da ih se u javnosti naziva ustašama, da ih se vrijeđa i poručuje da se odsele u Hrvatsku.

Na stvaranje antihrvatskog raspoloženja u Srbiji upozorio je i predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov.

XS
SM
MD
LG