Dostupni linkovi

Indija: Vatromet izazvao požar, više od 100 žrtava


Najmanje 102 osobe su poginule, a više od 200 povređeno u velikom požaru koji je izbio tokom vatrometa u jednom hramu na jugu Indije.

Požar je izbio kad je varnica od vatrometa zapalila druga pirotehnička sredstva, koja su bila skladištena u kompleksu hrama Putingal u selu Paravur, udaljenom nekoliko sati od prestonice indijske savezne države Kerala, izjavio je ministar za unutrašnje poslove Kerale Rameš Čenitala.

U kompleksu se nalazilo više hiljada ljudi kad je oko 15 sati po lokalnom vremenu došlo do velike eksplozije, a zatim i do požara, koji se brzo proširio kroz hram i u njemu zarobio veliki broj vernika, prenela je agencija AFP.

Šef lokalne policije, koji je želeo da ostane anoniman jer nije ovlašten da iznosi podatke medijima, rekao je da su u požaru poginule najmanje 84 osobe.

Na snimcima lokalnih televizijskih stanica se vidi kako iz hrama kuljaju veliki oblaci dima, a na nebu se i dalje vidi vatromet.

Usled višestrukih eksplozija u skladištu pirotehničkih sredstava, vazduhom su leteli veliki blokovi betona, koji su padali čak kilometar dalje od mesta eksplozije, navodi lokalno stanovništvo.

Vatrogasci su do jutra stavili požar pod kontrolu, a spasioci pretražuju ruševine kako bi našli preostale preživele.

Hram u kojem se dogodila nesreća svake godine održava takmičenje u vatrometu, kojem prisustvuju hiljade vernika na kraju sedmodnevnog festivala posvećenog boginji Badrakali, južnoindijskoj inkarnaciji hindu boginje Kali.

XS
SM
MD
LG