Dostupni linkovi

Karamarko kritizira odluku o bojkotu komemoracije u Jasenovcu


Tomislav Karamarko
Tomislav Karamarko

Prvi potpredsjednik Vlade i lider Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Tomislav Karamarko kritizirao je u subotu odluku Srpskog narodnog vijeća (SNV) i Koordinacije jevrejskih opština u Hrvatskoj o bojkotu ovogodišnje komemoracije žrtvama koncentracionog logora Jasenovac.

"Pozivam sve one koji su najavili bojkot komemoracije u Jasenovcu da još jednom razmisle o svojoj odluci i da im poštovanje prema žrtvama i ponovljena osuda totalitarnog režima budu važniji od jeftinog dnevnog politikanstva, čiji učinci i onako ne traju duže od dva tri dana", napisao je Karamarko na svom Facebook profilu.

Karamarko je dodao da su osuda "svake vrste totalitarizma i poštovanje prema svim žrtvama, odluke oko kojih se mora ujediniti hrvatsko društvo".

"Osuđujem svaki pokušaj da se preko pijeteta prema žrtvama totalitarnih sistema unose nove podjele među hrvatskim gradjanima", napisao je Karamarko.

SNV je u petak objavio da neće učestvovati na komemoraciji u Jasenovcu zbog "niza događaja i aktivnosti iz kojih je vidljivo da se u Hrvatskoj nastoji relativizovati, umanjiti pa i negirati zločine ustaškog pokreta".

Prethodno je iz istih razloga odluku o bojkotu donijela i Koordinacija jevrejskih opšina u Hrvatskoj, a nagađa se da bi isto mogle da odluče još neke organizacije poput udruženja Roma i Savez antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske.

XS
SM
MD
LG