Dostupni linkovi

Osmanagić: Uskoro prvi sastanak Antikorupcionog tima Vlade FBiH


Korupcija, ilustracija
Korupcija, ilustracija

Antikorupcioni tim Vlade Federacije BiH, koji je uspostavljen na zadnjoj sjednici Vlade, prvi sastanak će održati za desetak dana – izjavio je u razgovoru za Fenu predsjednik Antikorupcionog tima Suvad Osmanagić.

Institucije Evropske unije, kaže, sugerisale su osnivanje ovog tima, čiji su članovi osim njega Ana Papac, Mirsad Bajraktarević, Magdalena Baotić, Mustafa Bisić, Amra Đendušić i Faruk Zubčević.

"Sarađivat ćemo sa svim domaćim i međunarodnim institucijama, koje rade na antikorupcionim propisima. Prvo ćemo vidjeti gdje su bile manjkavosti i nedostaci u zakonskim rješenjima, koja nisu bila dorečena ili konkretna", rekao je Osmanagić.

Mišljenja je da će se kroz izmjene i dopune zakona smanjiti mogućnost za provođenje koruptivnih radnji s ciljem da se takva djela ne dešavaju u Federaciji BiH.

"Potrebno je ubrzati određene stvari. Da bi naša tužilaštva i agencije radili funkcionalnije mi ćemo napraviti zakonske okvire i ambijent u kojem će se moći koruptivna djela brzo rješavati", kaže Osmanagić.

Tim će raditi na izmjeni određenih procedura koje uređuju primjenu predistražnih i istražnih radnji u krivičnom postupku sa aspekta efikasnosti i na taj način stvarati uslove da nadležni organi što direktnije dođu do potpunih saznanja o stanju u ovoj oblasti.

Osim toga, dodaje, da će pratiti provedbu Strategije borbe protiv korupcije u Federaciji BiH i Akcionog plana, čije se usvajanje uskoro očekuje.

XS
SM
MD
LG