Dostupni linkovi

Kako Putin i Assange misle isto o "Panamskim dokumentima"


Vladimir Putin 7. aprila u Sankt Petersburgu
Vladimir Putin 7. aprila u Sankt Petersburgu

Autor Mike Eckel, priredila Biljana Jovićević

Ruski predsjednik Vladimir Putin odbacio je umješanost u curenje finansijskih i pravnih dokumenata poznatih pod imenom “Panamski dokumenti”, u kojima je, kako se navodi, umiješana nekolicina ljudi bliskih njemu.

Putin kaže da je to dio kampanje Zapada čiji je cilj destablizacija Rusije.

U prvom javnom reagovanju od kada su u nedjelju 3.aprila mediji počeli objavljivati sadržaje procurelih dokumenata, Putin je dematovao da ima bilo kakvih veza sa offshore računima, u kojima se u nizu dokumenata otkriva široka mreža kompanija, od kojih su neke bile korištene za sakrivanje ogromnog bogatstva.

Naši protivnici su iznad svega zabrinuti zbog jedinstva i konsolidacije ruske nacije, našeg multinacionalnog ruskog naroda“, rekao je Vladimir Putin 7. aprila lokalnim i regionalnim novinarima u Sankt Petersburgu.

“Pokušavaju da nas poljujaju iz temelja, da bismo bili poslušniji“, naveo je Putin.

Među imenima koja su se pojavila u dokumentima je čelista Sergej Roldugin, Putinov stari prijatelj i, kako prenose mediji, kršteni kum jedne od njegovih kćeri. Prema onome što su izvjestili mediji, u “Panamskim dokumentima” se navodi da Roldugin ima stotine miliona dolara u offshore imovini.

Putin kaže da je “ponosan” na Roldugina i objašnjava zašto:

“On je potrošio skoro sav novac koji je zaradio na kupovinu muzičkih instrumenta u inostranstvu i sve ih je donio u Rusiju“, kaže Putin.

Uvijek pozdravljamo kada neko čini takve stvari, ali on je u tome otišao najdalje”, dodao je ruski predsjednik.

”Znam da je proveo više mjeseci do sada u naporima da bi te instrumente registrovao kao imovinu institucija u nadležnosti Vlade”, naveo je Putin.

Prema navodima medija koji su imali uvid u “Panamske dokumente”, sam Putin nije pomenut ni u jednom od 11,5 miliona dokumenata iz panamske firme “Mossack Fonseca”, što je činjenica na koju je ruski predsjednik ukazao.

“Vaš ponizni sluga nije u njima, tako da nemamo o čemu da pričamo”, poručio je i dodao:

“Ipak postoji specifična svrha u njima. Šta su učinili? Proizveli su jedan informativni produkt, u to su uvukli neke od mojih saradnika i prijatelja. Ja ću govoriti o njima takođe. Uradili su nešto tu i tamo i tu su nešto umuljali.”

Kremlj je često iznosio kritike da su žrtve sistematske kampanje zapadnih vlada i medija sa ciljem podrivanja Rusije.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov ranije je komentarisao “Panamske dokumente" odmah po objavljivanju, odgovarajući na pitanja medija. Peskov je ustvrdio da je sve učinjeno u naporu da se ocrni Putin i poremete parlamentarni izbori predviđeni za septembar.

Na forumu u Sankt Petrsburgu, Putin je sugerisao da se iza curenja podataka nalazi Vlada SAD, a referisao se i na jedan tweet WikiLeaksa od 6. aprila, organizacije koja je organizovala masovno curenje podataka iz američkog State Departmenta 2010.

WilkiLeaks je zapravo insinuirao da je američka vlada umiješana u posljednje curenje jer jedan od partnera iz "Panamskih dokumenata", Projekat za istraživanje korupcije i organizovanog kriminala (OCCRP), među ostalim dobija novac i od američke Agencije za međunarodni razvoj (USAID).

“WikiLeaks je pokazao da su iza, hajde da kažemo, objavljivanja ‘Panamskih dokumentima' izvjesni američki zvaničnici i agencije”, rekao je Putin.

Putinovi komentari takođe reflektuju prećutnu podršku Kremlja WikiLeaksu i njegovom kontroverznom osnivaču Julianu Assangeu, koji je postao domaćin jednog "talk showa“ na ruskom TV kanalu RT kojeg finansira Kremlj, poznatom pod imenom Russia Today.

Moskva je takođe pružila utočište još jednom dobro poznatom izvoru curenja američkih dokumenata - zviždaču Edwardu Snowdenu.

U Vašingtonu su američki zvaničnici demantovali da imaju bilo kakve veze sa curenjem "Panamskih dokumenata“.

Takođe, OCCRP, čije je sjedište u Sarajevu, demantovao je da je u projekat umiješana bilo koja vlada, uz tvrdnju da je USAID samo jedan od njihovih izvora finasiranja i da je dobijanje novca od vlade bilo važno za finansiranje projekata u regionu, gdje postoji samo nekoliko institucionalnih donatora.

"Ideja da OCCRP nije nezavisan medijski projekat samo zato što prima određeni novac od jedne vlade, dok kritikuje svjetonazore nekih drugih, jednostavno nije tačna", naveli su iz te organizacije.

"Mi prihvatamo vladin novac znajući da to može imati uticaja na naš kredibilitet kod nekih, ali smo odabrali da činimo nešto dobro, umjesto da ništa ne činimo", dodali su iz OCCRP-a.

Ruski državni mediji uglavnom su ignorisali izvještaje o Putinovim saradnicima koju su identifikovani u "Panamskim dokumentima“, fokusirajući se umjesto toga na na offshore poslovanje ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka koje je objelodanjeno u "Panamskim dokumentima".

Aleksej Navalni, ruski opozicioni lider koji je istraživao korupciju među vodećim ruksim zvaničnicima, smatra smiješnim Putinovu odbranu Roldugina. On je primjetio da su offshore kompanije prozvanog čeliste, prema navodima iz dokumenata, umiješane u sumnjive komercijalne ugovore od kojih je zarađivao veliki profit.

"Putin je monstruozni lažov“, napisao je Navalni na svom web siteu 7.aprila.

U tipičnom uvrnutom stilu, Putin je svoje obraćanje takođe otvorio šalom o burnoj ulozi Sankt Petersburga u ruskoj istoriji, poentirajući da je grad rodno mjesto tri revolucije: 1905, februara 1917. i onda oktobra 1917, kada su boljševici došli na vlast.

Nadam se da rezultat vaših napora neće uzrokovati četvrtu revoluciju”, dodao je, “već upravo suprotno”.

XS
SM
MD
LG