Dostupni linkovi

Češka spremna za ratifikaciju pristupnog protokola Crne Gore u NATO


 Bohuslav Sobotka, češki premijer
Bohuslav Sobotka, češki premijer

Premijer Češke Bohuslav Sobotka visoko je ocijenio integracioni uspjeh Crne Gore te istakao da je spreman da odmah predlože ratifikaciju pristupnog protokola za članstvo Crne Gore u NATO-u.

Vujanović je uokviru zvanične posjete Češkoj imao je sastanak sa predsjednikom Vlade Sobotkom, saopšteno je iz Kabineta Vujanovića.

Vujanović je zahvalio Češkoj za snažnu i kontinuiranu podršku evropskim i evroatlanskim integracijama Crne Gore i očekivanje da će Češka Vlada predložiti, a Parlament ratifikovati pristupni protokol Crne Gore za NATO odmah nakon njegovog usvajanja.

“Dobra ekonomska saradnja može značajno da se unaprijedi posebno u sferi turizma i energetike kao i nastavak saradnje u modernizaciji željezničke infrastrukture”, kazao je Vujanović.

Takođe, ocijenio je korisnim organizaciju biznis foruma dvije države koja bi bila posvećena isključivo saradnji u oblasti turizma.

Sobtoka se saglasio sa ocjenom da ekonomsku saradnju treba unapređivati, ističući da će Vlada Češke to makimalno ohrabri.

Iskazao je spremnost da u okviru Vlade ubrza procedure usaglašavanja ugovora o partnerstvu sa kompanijom Škoda Praha kako bi se što prije otpočelo sa izgradnjom drugog bloka Termoelektrane Pljevlja.

“Crna Gora je dobar primjer regiona što značajno utiče na ekonomsku stabilnost i razvoj”, zaključio je Sobotka tokom sastanka sa Vujanovićem.

XS
SM
MD
LG