Dostupni linkovi

Novinari regiona podržali kolegu Ivicu Đikića


Ivica Đikić, novinar
Ivica Đikić, novinar

Novinarska mreža, neformalna asocijacija novinara i novinarki sa područja bivše Jugoslavije, zahtijeva od hrvatskih i bosanskohercegovačkih vlasti da pod hitno otkriju ko stoji iza jezivih prijetnji upućenih Ivici Đikiću, te da pokrenu postupke koji će dovesti do primjerenog kažnjavanja počinilaca.

Od hrvatskih vlasti zahtijevamo i da preduzmu potrebne mjere kako bi se Đikić zaštitio, kao i da jasno i glasno osude prijetnje i ogradi od njih, jer ćemo u suprotnom biti u uvjerenju da vlast koristi ekstremističke grupe i pojedince kao oruđe za borbu protiv političkih neistomišljenika.

Novinarska mreža upozorava to da je u cijelom regionu ugrožena bezbjednost novinara, i da se oni veoma često nalaze upravo na meti ekstremnih nacionalista, koji se pokazuju kao najbolji čuvari antidemokratskih vlasti i koji kao da sa njima koordinirano djeluju sa ciljem stvaranja atmosfere mržnje i straha u kojoj je sloboda govora ugrožena.

Navodi se da u to uvjerava i nedavni brutalni napad na pisca i novinara Antu Tomića i njegove prijatelje u Splitu – u kojemu je jednom čovjeku rasječeno čelo, a Tomić je samo sretnim slučajem izbjegao teško ozljeđivanje – ali i sramotna reakcija Ministarstva kulture Hrvatske povodom tog događaja.

Urednik zagrebačkih "Novosti" Ivica Đikić primio je pismenu prijetnju koja završava ustaškim pozdravom, a koju su potpisali anonimni pripadnici HOS-a iz bosanskhercegovačkog Tomislavgrada, nekadašnjeg Duvna, koje je i Đikićevo rodno mjesto. Ovo je samo jedna u nizu prijetnji upućenih Đikiću, ali se izdvaja svojom surovošću.

Reagovanje Novinarske mreže potpisalo je 80 novinarki i novinara iz regiona.

XS
SM
MD
LG