Dostupni linkovi

Tači položio zakletvu za predsednika Kosova


Hašim Tači
Hašim Tači

Hašim Tači otpočeo je svoj petogodišnji mandat na mestu predsednika države polaganjem zakletve u Skupštini Kosova. On je na to mestu zamenio dosadašnju predsednicu, Atifete Jahjagu, javlja dopisnica RSE.

Svečana inauguracija održaće se u petak.

Kao što sam tekst zakletve navodi, Tači se zakleo da će „sve svoje snage posvetiti očuvanju nezavisnosti i suvereniteta i teritorijalnog integriteta Republike Kosovo na celoj teritoriji, obezebedjenju ljudskih i gradjanskih sloboda i prava, poštovnju i zaštiti Ustava i zakona, očuvanju mira i dobrobiti svih gradjana Republike Kosovo“.

Polaganju zakletve nije prisustvovala opozicija.

Tokom njegovog govora, nepoznata lica su sa ulice gađala kamenicama u pravcu sale Skupštine i polomljen je jedan prozor. Međutim, svečana sednica nije prekinuta.

Inače, opoziciona Alijansa za budućnost Kosova poduzela je akciju, koju su nazvali simboličnom, protiv izbora Tačija za predsednika. U gradovima širom Kosova postavili su postere sa natpisima protiv Tačija, među kojima su i oni da je on ličnost kriminala i korupcije, da menja granice Kosova, da je zarobio državu i slično.

XS
SM
MD
LG