Dostupni linkovi

Timermans: Nužna reforma evropskog sistema o azilu


Frans Timmermans
Frans Timmermans

Prvi potpredsednik Evropske komisije Frans Timermans izjavio je danas da je potrebno izmeniti propise EU o azilu, kako bi se bolje raspodelio teret priliva migranata i izbeglica bez presedana.

"Moramo reformisati evropski azilski sistem. Sadašnji sistem ne funkcioniše", rekao je Timermans na konferenciji za novinare u Briselu, prenosi AFP.

Evropska komisija danas predstavlja predloge za reformu sistema za azil EU nakon što su se pojedine zemlje, poput Grčke, našle pod pritiskom zbog dosadašnje izbegličke politike.

U nacrtu dokumenta, u koji je uvid imao AP, Komisija želi da izmeni princip po kojem prva zemlja u koju dolaze migranti mora da obradi zahtev za azil.

Neimenoveni evropski zvaničnik rekao je za AFP da će biti predstavljene dve opcije.

Prva je da se, usled mogućih novih priliva u budućnosti, "ovekoveči mehanizam za hitne situacije" za preraspodelu migranata unutar Unije iz mediteranskih država, koje su prve na udaru izbeglica što, naglasio je diplomata, većina zemalja podržava.

Drugom, manje popularnom opcijom, koju podržavaju Nemačka i Švedska, uspostavio bi se "mehanizam za stalno preseljenje".

Moguće je da bi taj mehanizam predviđao uvođenje kvota, kojima su se žestoko protivile mnoge zemlje članice, naveo je diplomata.

Neuspeh Pravila iz Dablina pokazao se 2015. godine kada su Grčku, jednu od najsiromašnijih zemalja EU, preplavili migranti koji su želeli azil u Nemačkoj i drugim bogatim evropskih zemljama.

XS
SM
MD
LG