Dostupni linkovi

Mektić: Nema službenih zahtjeva za provjeru Panama dokumenata


 Dragan Mektić
Dragan Mektić

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić izjavio je danas da BiH nije dobila službenu informaciju niti zahtjev za provjere u vezi sa aferom "Panama papares".

"Onog momenta kad dobijemo službenu informaciju, vjerodostojnu informaciju, mi ćemo sigurno obavjestiti javnost i nemamo nijedan razlog da krijemo bilo koju kompaniju ili bilo koju osobu koja je na taj način obavljala financijske transakcije da bi se izbeglo plaćanje odredjenih poreskih obaveza bilo kojoj državi", kazao je Mektić novinarima u Sarajevu na početku seminara "Osnovni koncepti borbe protiv korupcije i pranja novca".

Sarajevski mediji su naveli da se uskoro očekuje objavljivanje imena osoba i kompanija iz BiH koje su imale offshore račune u Panami.

Direktor Antikorupcijske mreže "Account" Eldin Karić izjavio je da smatra da će se pronaći dovoljno materijala da se i u BiH i regionu pronadju ljudi povezani sa Oanama papers.

Karić je, medjutim, ocijenio da oni koji se bave korupcijom u BiH nisu posebno zainteresirani za otvaranje offshore kompanija i pranje novca na taj način, jer "ovdje mogu sasvim legitimno i bezobrazno da kradu pare od ljudi".


XS
SM
MD
LG