Dostupni linkovi

Fonseka : Ovo je međunarodna kampanja protiv privatnosti


Mosak Fonseka, ilustracija
Mosak Fonseka, ilustracija

Predstavnik advokatske kompanije "Mosak fonseka", čiji su dokumenti pod imenom "Panama Papers" dospjeli u javnost, kaže da je objavljivanje tih materijala zločin i napad na Panamu.

"To je zločin, krivično djelo", izjavio je za jedan od osnivača komapanije Ramon Fonseka, dodavši da je to napad na Panamu, jer se nekim zemljama ne sviđa uspjeh kompanije u privlačenju klijenata.

"Mi smo kompanija koja nikada nije bila formalno optužena za bilo što u svojih gotovo 40 godina aktivnosti. Mi smo posvećeni u radu sa legalnim strukturama koje smo potom prodavali posrednicima, kao što su banke, advokati i knjihovođe, a oni su radili odatle i mi nijesmo imali nikakvu kontrolu nad tim. Mi nijesmo odgovorni za to kako su oni vodili te strukture, kako god da su željeli da rade" precizirao je Fonseka, dio njihovog posla u tome.

Kako je rekao formirali su više od 240 000 kompanija do sada, u većini u logitimne svrhe.

"Naravno postoje one koje su koje su iskorištene za nelegalne aktivnosti, ali to nije naša odgovornost, jer mi nijesmo oni koji ih vodimo, niti radimo sa njima" .

Fonseka tvrdi da je u ograničenom obimu njihov sistem hakiran i da oni ne znaju šta se tačno dogodilo već da istražuju.

"U potpunosti smo zatvorili sistem i sad smo potpuno zaštićeni", kaže Fonseka uvjeren da je u slučaju "Panama papersa" radi o međunarodnoj kampanji usmjerenoj protiv privatnosti.

"Privatnost je sveto ljudsko pravo. Postoje ljudi na svijetu koji to ne razumiju. Mi definistivno vjerujemo u privatnost" reako je jedan od vlasnika advokatske firme u centru skandala "Panama paper"

XS
SM
MD
LG