Dostupni linkovi

Mektić najavio nastavak akcije "Lavina"


Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH
Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić izjavio je danas u Banjaluci da akcija "Lavina" nema drugih namjera, osim obračuna sa korupcijom, te najavio mogućnost nastavka ove i sličnih akcija.

Mektić je istakao da je u akciji "Lavina" isključivo riječ o istrazi koja se odnosi na određene malverzacije koje imaju obilježje krivičnog djela u vezi sa Bobar bankom i Investiciono-razvojnom bankom Republike Srpske.

"Nije bilo nikakvog spektakla. Vrlo su pažljivo pripremane ove aktivnosti. Čak nije angažovan nijedan specijalac Agencija za istrage i zaštitu BiH (Sipa), nego su na korektan i profesionalan način pripadnici Sipe došli da izvrše službene radnje po nalogu Tužilaštva BiH", rekao je Mektić novinarima u Banjaluci.

On je dodao da je akcija "Lavina" dan ranije najavljena Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske, sa kojima je i odrađen dio akcije.

Upitan kako je moguće da su depozite iz Bobar banke izvukli svi, osim javnih institucija, Mektić je rekao da je i njemu to čudno.

"To mi daje osnovane indicije i sumnje da su svi imali neku vrstu informacije, a država jedino, ne mogu da kažem da nije znala, više mi se čini da nije htjela", naglasio je Mektić.

On je poručio da se mogu očekivati slične akcije, jer je ključno opredjeljenje Ministarstva sigurnosti BiH borba protiv korupcije.

U akciji "Lavina" uhapšeno je deset osoba zbog sumnje da su oštetili Bobar banku i bankarski sektor za 123 miliona KM, među kojima su direktor Agencije za bankarstvo Srpske Slavica Injac i direktor Investiciono-razvojne banke Snežana Vujnić.

Osim Injac i Vujnić, uhapšeni su bili i direktor Bobar banke od maja 2010. godine do marta 2014. godine Petar Cacanović, direktor Bobar banke od marta 2014. godine Ana Mirosavljević, članovi Nadzornog odbora banke Sonja Kurtuma i Saša Tomić, direktor Sektora rizika u banci Batrić Đurišić, interni revizor Zdravko Dubov, zamjenik direktora banke i direktora Sektora korporativnog bankarstva Igor Prodanović i direktor Bobar banke od osnivanja do 2010. godine Dragan Radumilo.

XS
SM
MD
LG