Dostupni linkovi

Srbija: Raspisan tender za 25 odsto udjela u Galenici


Galenika , ilustracija
Galenika , ilustracija

Ministarstvo privrede Srbije objavilo je danas tender za izbor strateškog partnera za Galeniku, koji bi dokapitalizacijom mogao da stekne udio od 25 odsto u toj farmaceustkoj kompaniji.

Jedan od uslova za potencijalnog strateškog partnera jeste da je to pravno lice, njegov kontrolni vlasnik, ili članovi konzorcijuma zajedno ostvarili poslovne prihode u prethodnoj finansijskoj godini u visini od najmanje 50 miliona eura, ili da su iskazali imovinu u iznosu ne manjem od 100 miliona eura.

Od strateškog partnera se, takođe, očekuje da obezbijedi najmanje pet stručnjaka koji će upravljati Galenikom u periodu trajanja strateškog partnerstva, a koji imaju najmanje 10 godina radnog iskustva, od čega pet godina na rukovodećim mjestima u farmaceutskim kompanijama.

Takođe, navedeno je da ponuđeni iznos za dokapitalizaciju kojom se stiče 25 odsto akcijskog kapitala Galenike ne može biti manji od sedam miliona eura.

Prijave za učešće na tenderu mogu da se podnesu do 4. maja, a zainteresovane kompanije dužne su da uplate depozit od 100.000 eura.

Trenutna vlasnička struktura beogradske kompanije je takva da država ima udio od 70 odsto, Akcionarski fond ima odio od 15 odsto, dok preostalih 15 odsto pripada drugim akcionarima.

Ministar privrede Željko Sertić nedavno je ukazao da se istovremeno s tenderom moraju rješavati nagomilani dugovi tog preduzeća iz prethodnog perioda.

Od oko 220 miliona dolara ukupnog duga, rekao je on, 50-ak miliona u vezi je samo za banke sa kojima se teško pregovara, dok su ostatak obaveze Galenike prema državnim povjeriocima.

"Dugovi su ozbiljno opterećenje. Mi smo razgovarali sa nekoliko zaintersovanih kompanija koje su postavljale određene druge uslove za regulisanje farmaceustkog tržišta", rekao je ministar dodajući da je to "kompleksna stvar koja ne zadire u klasičnu privatizaciju".

To je, kako je rekao, dijelom i u nadležnosti Ministarstva zdravlja.

"Razgovaramo sa ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarom, ali i privatizacionim savjetnikom, a sva pitanja ćemo rješavati zajedno”, rekao je Sertić.

XS
SM
MD
LG