Dostupni linkovi

logo-print

SAD zabrinute zbog rušenja arapskih kuća na Zapadnoj obali


Izraelska policija na Zapadnoj obali, decembar 2015.

Izraelska policija na Zapadnoj obali, decembar 2015.

Sjedinjene Američke Države zabrinute su što Izrael ruši arapske kuće i istočnom Jerusalimu i na Zapadnoj obali, izjavila je portparolka Stejt departmenta Elizabet Trudo.

Kako u subotu prenose izraelski mediji, Trudo je upozorila da rušenje arapskih kuća dovodi u pitanje izraelsku posvećenost rešenju o dve države, odnosno stvaranju države Palestine uz Izrael.

Izraelske snage su početkom marta srušile školu u beduinskom selu Kirbet Tana na Zapadnoj obali, tako da sada 23 dece nema gde da uči. Školu je podigla Evropska unija u nastojanju da pomogne zajednici od 40 porodica.

Nakon rušenja škole izraelske snage su dve nedelje kasnije srušile 17 kuća i 21 obor za ovce koze, uključujući i kokošinjce, navela je izraelska organizacija za ljudska prava Becelem.

"Te akcije pokazuju štetni trend rušenja, raseljavanja i konfiskacije zemlje", rekla je portparolka američkog ministarstva spoljnih poslova Trudo.

Ona je dodala da je Vašington "zabrinut" da će rušenje uz nastavak izraelske izgradnje i širenje jevrejskih naselja "podriti mogućnost za dvodržavno rešenje".

XS
SM
MD
LG