Dostupni linkovi

Šešeljeve pristalice likovale ulicama Srebrenice


Ćamil Duraković, gradonačelnik Srebrenice
Ćamil Duraković, gradonačelnik Srebrenice

Pristalice Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja u desetak automobila sa zastavama SRS vozili su se danas popodne (četvrtak 31 .mart) ulicama od Bratunca kroz Srebrenicu trubeći i provocirajući stanovništvo nakon što je Haški tribunal Šešelja oslobodio krivice za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti.

Da su Šešeljevi radikali "dobili krila" i da u ovom trenutku niko ne čini niti govori bilo šta da zaštiti porodice žrtava posvjedočio je za Klix.ba načelnik Opštine Srebrenica Ćamil Duraković izrazivši razočarenje da nakon svega ne postoji zdrav razum te da se u Srebrenici dešavaju ovakve scene i prijetnje.

"Upravo sam se vratio iz Memorijalnog centra Potočari sa obilježavanja 13. godišnjice prve dženaze kada je tu ukopano prvih 600 žrtava genocida", kazao je Duraković istakavši kako oslobađajuća presuda i njeno proslavljanje na ovaj način dodatno vrijeđaju majke, očeve i rodbinu stradalih, a nema pomirujućih izjava visokopozicioniranih čelnika Srbije koji bi smirili strasti.

"Mislim da je ovo isuviše licemjerno. Policija sve to nijemo posmatra, a kada u Višegradu treba skinuti riječ genocid sa spomenika dođe pet vodova", primjećuje načelnik Srebrenice.

On se posebno osvrnuo na izjave upućene iz Srbije nakon što je prošle sedmice prvi predsjednik Republike Srpske osuđen na 40 godina zatvora zbog genocida i ratnih zločina.

"Srbijanski premijer Vučić tada je poručio da neće dati nikome da dira Srbe. Jesu li to ti Srbi koji danas likuju? Ovakve pojedince treba da zaustavi Vučić. Onda bih ja tu njegovu poruku razumio", poručio je Duraković kritikujući taj navijački odnos kada je nakon osuđivanja Karadžića Haški tribunal naziva političkim sudom, a sada se likuje nakon oslobađajuće presude Šešelju.

"Sad nema tonova i izjava o zaštiti žrtava i porodica ubijenih, nema pomirujućih izjava, ništa se ne čini", sa razočarenjem je primijetio Duraković.

XS
SM
MD
LG