Dostupni linkovi

Prognani Hrtkovčani: Ogorčenje i rezignacija


Osamstotinjak Hrtkovčana koji su pred 24 godine prognani iz Hrtkovaca i njihovi potomci razbacani su sada posvuda po Hrvatskoj. Reakcije na oslobađajuću presudu Šešelju, koji je kumovao njihovom odlasku, su – nevjerica, ogorčenje, rezignacija.

„Kakvu su tužbu napravili, tako je i ispalo. Pola nisu stavili“, kaže povodom oslobađajuće presude Šešelju prognani Hrtkovčanin Nikola Turkalj, koji sada živi u kuli pored Kutjeva.

„A što je drž'o govor u Hrtkovcima, a što su bili četnici, šetali po ulici ovamo-onamo s noževima, to nije važno.Tamo, kod benzinske pumpe u Hrtkovcima gdje je drž'o govor. I celo vreme su bili po ulicama, šetali i gonili osobito starije i nemoćne… Ništa oni nisu radili. Samo glavno da smo mi dobre volje o'šli. Znate kako je kada se iz svoje kuće tera? Nije nam ni ovde najlepše, da budem iskren skroz“, priča Turkalj.

„U roku od osam dana smo se svi morali razići prisilom te njegove stranke i njega koji je prozivao nas pojedinačno da se moramo iseliti“, kaže za naš program nekadašnja Hrtkovčanka Sofija Roland.

„Pa neka mu Bog plati, i neka mu bude na njegovoj duši i njegovoj savjesti. Ako mu je čista, neka živi dokle god mu je Bog dao. Što da vam dalje kažem? Mi smo jako nesretni što smo otišli sa svojih ognjišta, a ako je tako presuđeno, tako će i biti“, komentira Sofija Roland.

„Nemam šta reći! Ako je on oslobođen, svaka im čast i Hagu i svemu“, kaže nam Zoltan Mihalj, koji je također prognan iz Hrtkovaca, iako nije Hrvat već Mađar, i koji je također u Kuli.

„Mislim, malo sam uznemiren kada se sjetim šta mi se… Uh! Oni su ti zatvorili onu glavnu ulicu Ruma – Šabac i stavili su one velike crvene prikolice – 'vagonke'. I razlaz na nju i čit'o imenom i prezimenom 'ko mora da se seli, a 'ko se ne bude odselio, otplovit će Savom“, sjeća se Mihalj.

RSE: Vi ste bili tamo, vi ste to čuli i vidjeli?

Mihalj: Ne samo ja, fala Bogu. Bilo je nas tamo puno.

Nekadašnji Hrtkovčanin Ivan Baričević, koji sada živi u Jakšiću pored Požege u Slavoniji, odgledao je izricanje presude od početka do kraja, i ima samo jedan komentar na Šešeljevo oslobađanje.

„Tko gradi sreću na tuđoj nesreći, taj sreće nema. To će tako i biti, znate. Svaka im čast, i sudu i Šešelju. Ne samo ja, nego i svi drugi ljudi koji su došli u Hrvatsku, to je sve Šešelj uradio da bi ostvario svoj san“, zaključuje Baričević.

XS
SM
MD
LG