Dostupni linkovi

Belgijske vlasti u raciji u blizini francuske granice


Belgijska policija u raciji
Belgijska policija u raciji

Belgijske vlasti pretražuju stambeno naselje blizu granice s Francuskom u akciji koja je povezana s nedavnim hapšenjem Rede Kriketa, optuženog za planiranje terorističkih napada.

Policija izvodi operaciju u stambenoj četvrti Rodenburg, u južnom dijelu grada Kortrika, na zapadu Belgije, nekoliko kilometara od granice s Francuskom, zbog planiranja skorog napada u Francuskoj.

"Potraga se sprovodi u dijelu zemlje zvanom 'de Market' u mjestu Marke, u blizini Kortrika" saopštio je belgijski federalni tužilac.

"Istragu sprovodi zajednički istražni tim belgijskih i francuskih istražitelja" , rekao je tučac ne dajući druge pojednosti.

Prema navodima tamošnjih medija koji citiraju federalne tužioce, akcija je povezana s Kriketom, koji je prošle sedmice uhapšen u Parizu.

Protiv Rede Kriketa u srijedu 30.marta, podignuta je optužnica za učestvovanje u terorističkoj grupi koja je planirala najmanje jedan napad, posjedovanje i prenošenje oružja i eksploziva i posjedovanje lažnih dokumenata.

Vjeruje se da je Kriket putovao u Siriju 2014. i 2015. i da je više puta putovao na relaciji Francuske i Belgije.

U pritvoru u Belgiji i Holandiji nalaze se još tri osobe umiješane u taj slučaj.

Istovremeno je u četvrtak, 31. marta, saopšteno da će se briselski djelimično aerodrom otvoriti za saobraćaj u petak.

Briselski aerodrom i metro bili su meta terorističkog napada koji je izvela "Islamska država" prošlog utorka 22.marta. U napadima je poginulo 35 osoba a skoro 300 ranjeno.

XS
SM
MD
LG