Dostupni linkovi

Inicijativa mladih protestuje zbog ismevanja žrtava rata


FPN
FPN

Inicijativa mladih za ljudska prava i pokret Moja inicijativa kritikovali su danas upravu Fakulteta političkih nauka u Beogradu, jer nije reagovala kada su na tribini slušaoci aplaudirali na priču o silovanim ženama tokom rata u Bosni i Hercegovini.

Dve nevladine organizacije ocenile su u otvorenom pismu upravi FPN-a da je razgovor na temu "Ima li prava i pravde u Hagu" vođen u "teatarskoj atmosferi", zbog izbora učesnika i propusta organizatora da spreči ponižavanje žrtava zločina na prostoru bivše Jugoslavije.

Na tribini, po oceni dve inicijative, pravnik Kosta Čavoški i advokat Goran Petronijević "utrkivali su se ko će od publike izvući veći aplauz iznošenjem neistina i neprimerenih komentara o radu Haškog tribunala i zločinima koji su pred njim dokazani".

Oni su naveli i da je u jednom trenutku moderator debate pozvao publiku da raspravu vodi na akademskom nivou, ali je propustio da se ogradi od profesora Koste Čavoškog kada je on o Albancima govorio kao o Arbanasima, a zatim i "Šiptarima".

"Niko od organizatora nije reagovao ni kada je (predstavnik Fonda za humanitarno pravo) Nemanja Stjepanović upitao studente zašto su se smejali kada je govorio o žrtvama silovanja u ratu u BiH, a studentkinja iz publike odgovorila 'Smejali smo se i kada smo čitali presudu'", dodaje se u pismu.

Inicijativa mladih i pokret Moja inicijativa upitale su da li je zvanična politika FPN da podržava omalovažavanje civilnih žrtava rata, kao i naroda koji žive u susedstvu, ili da se kroz aktivnosti koje na fakultetu organizuju studentske organizacije omogući kritičko promišljanje o temama kojih često nema u zvaničnom programu.

XS
SM
MD
LG