Dostupni linkovi

Hollande povukao reforme Ustava vezane za borbu protiv terorizma


Francois Hollande
Francois Hollande

Francuski predsjednik Francois Hollande povukao je iz parlamentarne procedure nacrt reformi ustava koji se odnosio na pitanja borbe protiv terorizma.

"Zatvaram rasprave o reformi Ustava", saopštio je Hollande nakon što je predloženi nacrt skoro četiri mjeseca bio predmet oštrih rasprava u oba doma francuskog parlamenta.

Ističući da je odlučio da odustane od sazivanja zajedničke sjednice oba doma parlamenta, Versajskog kongresa, na kojem je trebalo da se nastavi parlamentarna procedura vezana za nacrt ustavnih reformi, Hollande je kazao kako je razočaran i tužan zbog stavova političara koji se protive usvajanju tog nacrta.

Nakon terorističkih napada u kojima je 13. novembra prošle godine u Parizu ubijeno najmanje 130 osoba, francuski predsjednik Hollande je naložio izradu prijedloga da se u Ustav Francuske dodaju dvije tačke koje bi omogućile efikasniju borbu protiv terorizma.

Prva tačka predviđala je davanje ovlasti francuskoj vladi da bez parlamentarne procedure proglašava ili produžava vanredno stanje u zemlji, a druga tačka je predviđala oduzimanje francuskog državljanstva osobama koje imaju dvojna državljanstva, a koje su osuđene za terorizam.

Predloženi nacrt je u cjelosti prihvaćen u donjem domu parlamenta Predstavničkoj skupštini, ali je u Senatu doživio promjene na kojima su insistirali predstavnici opozicionog desnog bloka.

Nakon što komisija za usaglašavanje stavova dva doma parlamenta nije uspjela postići kompromis, Hollande je odlučio da ne saziva Versajski kongres, zajedničku sjednicu parlamenta na kojoj se pitanja poput ustavnih reformi usvajaju sa tri petine zastupničkih glasova.

XS
SM
MD
LG