Dostupni linkovi

Hag: U četvrtak presuda Šešelju


Vojislav Šešelj na mitingu u Beogradu, mart 2016.
Vojislav Šešelj na mitingu u Beogradu, mart 2016.

Haški tribunal će u četvrtak, 31. marta, izreći prvostepenu presudu lideru Srpske radikale stranke (SRS) Vojislavu Šešelju, bez njegovog prisustva.

Iz Haškog tribunala saopšteno je da će izricanje presude početi u 10.00 časova.

Predsjedavajući sudac Jean-Claude Antonetti je potpisao odluku da optuženi ne mora biti nazočan u Hagu prilikom izricanja presude, a sudac Mandiaye Niang je imao izdvojeno mišljenje, oštro kritikujući Haški tribunal i Srbiju što dopuštaju da Šešelj ostane u Beogradu

Na suđenju lideru SRS 2012. godine, tužioci su tvrdili da su dokazali krivicu po svih devet tačaka optužnice za zločine nad Hrvatima i Muslimanima u Hrvatskoj, Vojvodini i Bosni i Hercegovini.

Optužnica, u tri tačke, Vojislava Šešelja tereti za zločine protiv čovječnosti progon nesrba na političkoj, rasnoj i vjerskoj osnovi, deportaciju i prisilno premiještanje.

U šest tačaka, Šešelj je optužen za kršenje zakona i običaja rata, ubistva, mučenje, okrutno postupanje, bezobzirno razaranje sela ili pustošenje koje nije opravdano vojnom nuždom, uništavanje vjerskih objekata i pljačkanje javne ili privatne imovine.

XS
SM
MD
LG