Dostupni linkovi

Počelo suđenje za zločine u Kotor-Varoši


Sud BiH
Sud BiH

Čitanjem optužnice i izlaganjem uvodne riječi Tužilaštva BiH, počelo je suđenje šestorici bivših predstavnika vojnih i civilnih vlasti za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Kotor-Varoši.

Tužilac Emir Neradin pročitao je optužnicu koja po 31 tački tereti Boška Peulića, Slobodana Župljanina, Aleksandra Petrovića, Manojla Tepića, Janka Trivića i Nedeljka Đekanovića da su od početka juna 1992. do sredine 1994. godine učestvovali u širokom i sistematičnom napadu na hrvatsko i bošnjačko stanovništvo.

U optužnici se navodi da je Peulić bio komandant Treće taktičke grupe pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), Župljanin komandant Drugog bataljona, Petrović komandir Prve čete Drugog bataljona, Tepić komandant Teritorijalne odbrane (TO) Kotor-Varoš, Trivić komandant 22. brigade VRS-a, a Đekanović predsjednik općine Kotor-Varoš i predsjednik Kriznog štaba.

Oni se terete za progon ubistvima, deportacijom, zatvaranjem, mučenjem, silovanjem, tjeranjem na prinudni rad, te druga nečovječna djela nad civilima nesrpske nacionalnosti, među kojima je bilo i maloljetnika.

XS
SM
MD
LG