Dostupni linkovi

Pakistan će započeti ofanzivu na Pendžab


Identifikacija ubijenih u napadu 27. marta 2016.
Identifikacija ubijenih u napadu 27. marta 2016.

Pakistanske snage sigurnosti započeće specijalnu paramilitarnu ofanzivu na provinciju Pendžab, najbogatiji i najnaseljniji region u zemlji nakon bombaškog napada na Uskrs u kojem je poginulo više od 70 ljudi u Lahoreu, vladini i vojni izvori rekli su Reutersu u ponedjeljak.

Ova potez predstavlja prebacivanje posebnih ovaštenja civilnih vlasti na vojsku kojim se omogućava borba protiv islamističkih militanata.

Paramilitarnim Rendžerima biće omogućeno da sprovode racije, te ispitivanja i provjere na sličan način kako je to bila praksa skoro dvije godine u južnom gradu Karačiju, rekao je visoki bezbjednosni zvaničnik u Lahoreu.

"Tehničke detalje tek treba utvrditi. Ima nekoliko zakonskih pitanja koje se tiču Rendžera, ali vojska i vlada su na istom stanovištu po tom pitanju" rekao je on Reutersu,pod uslovom anonimnosti, budući da nema ovlaštenja za davanje detalja plana.

Istu informaciju potvrdio je i jedan vojni i dva vladina zvaničnika takođe pod uslovom anonimnosti.

Prema posljednjem bilansu, najmanje 72 osobe su poginule, a 200 je ranjeno u napadu bombaša samoubice na parkingu ispred prepunog parka u gradu Lahoreu na istoku Pakistana, gdje su hrišćani slavili Uskrs, a odgovornost za napad preuzeli su talibani.

Među poginulima je veliki broj žena i 29 djece.

XS
SM
MD
LG