Dostupni linkovi

Erdogan kritikovao strane diplomate


Redžep Tajip Erdogan, 23. mart 2016.
Redžep Tajip Erdogan, 23. mart 2016.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan u subotu je kritikovao strane diplomate, jer su prisustvovale sudskom procesu u Istanbulu protiv dvojice novinara, koji se suočavaju sa doživotnom robijom zbog kontroverznih optužbi za špijunažu.

"Ko ste vi? Šta ćete tu?", upitao je Erdogan u televizijskom obraćanju u Istanbulu, optužujući strane diplomate da "iskazuju snagu".

U petak je počeo sudski proces protiv glavnog i odgovornog urednika lista "Džumhurijet" Čana Dundara i šefa dopisništa tog lista u Ankari Erdema Gula, koji se suočavaju sa mogućnošću kazne doživotne robije prema optužbama za špijunažu.

Ovaj slučaj izazvao je zabrinutost u stanje slobode medija u Turskoj i nekoliko diplomata, uključujući njemačkog ambasadora, prisustvovalo je početku procesa.

"Ovo nije vaša zemlja, ovo je Turska", naglasio je Erdogan, dodajući da diplomate mogu da djeluju unutar svojih ograničenja misija.

Dundar i Gul optuženi su da su otkrili državne tajne "u špijunske svrhe", da su nastojali da "nasilno" zbace vlast i da su pomagali "oružanoj terorističkoj organizaciji".

XS
SM
MD
LG