Dostupni linkovi

Erjavec: Bilateralnim putem granično pitanje ne bismo riješili ni u sljedećih 100 godina


Karl Erjavec, foreign minister of Slovenia
Karl Erjavec, foreign minister of Slovenia

Slovenački ministar vanjskih poslova Karl Erjavec rekao je u razgovoru za Slovenačku televiziju da je skeptičan prema prijedlogu nove hrvatske vlade da se granično pitanje riješi bilateralnim razgovorima te da smatra da se arbitraža o graničnom prijeporu treba nastaviti do pravomoćne presude.

"Mislim da bilateralno ne bismo riješili ni u sljedećih 100 godina", kazao je Erjavec za javni televizijski servis, te dodao da dvije države to nisu uspjele niti u zadnjih 25 godina iako su više puta bile vrlo blizu rješenju.

Na pitanje smatra li se odgovornim za neuspjeh arbitraže i izlazak Hrvatske iz tog postupka te hoće li dati ostavku ako se arbitražni sud raspusti i ne donese presudu, Erjavec je kazao da se ne smatra odgovornim pa da zato neće odgovarati na hipotetička pitanja te da očekuje da će arbitri donijeti presudu i da će je Hrvatska poštovati.

Svoj optimizam Erjavec je argumentirao tvrdnjom da ima pozitivna očekivanja i s obzirom na svoj nastup pred arbitrima prošli tjedan, na zatvorenom usmenom ročištu kojemu Hrvatska nije pristupila, poručivši da je izašla iz tog procesa koji smatra završenim.

Slovenski ministar vanjskih poslova kazao je da mu hrvatski kolega, ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač, u utorak tijekom službenih razgovora nije iznio konkretan prijedlog kako bilateralno riješiti granično pitanje te da zato ne može komentirati tvrdnju novinarke kako je hrvatsko tumačenje da Nizozemska i Njemačka imaju vrlo dobre odnose, iako se nisu do kraja razgraničile na moru te da se to može primijeniti i na Hrvatsku i Sloveniju, "običan spin".

XS
SM
MD
LG